Kopers van een nieuwbouwhuis in de omgeving van Schiphol gaan met het ondertekenen van hun koopcontract vanaf 1 januari automatisch akkoord met een ‘anti-klaag clausule’. Hiermee geef je aan op de hoogte te zijn van overlast van de luchthaven, nu en in de toekomst.

In de omgeving van de luchthaven mag niet zomaar gebouwd worden. Per zone gelden beperkingen in verband met veiligheid of (geluids-)hinder. Veel gemeenten zitten daardoor ‘op slot’ maar willen toch graag bouwen. Na lang overleg tussen gemeenten, provincies en het Rijk, gaat per 1 januari het roer om en worden de beperkingen versoepeld

“Zwijgcontract”

In ruil voor nieuwbouwprojecten krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid om nieuwe bewoners te informeren over eventuele hinder en overlast. Het gaat om een zogenaamd ‘kettingbeding’, die ook geldt bij verkoop aan nieuwe kopers. Rechtszaken van bewoners om de groei van Schiphol te beknotten zouden zo voorkomen kunnen worden. Zo’n 20 gemeenten hebben hiermee ingestemd.

De bewonersvertegenwoordiging omgeving Schiphol noemt de clausule een ‘zwijgcontract’. Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger kan het echt niet dat je mensen verbiedt te klagen. Mensen weten immers niet hoe Schiphol nog zal groeien en in hoeverre de vliegroutes zullen veranderen. 

Bewustwording voor koper

Volgens wethouder Adam Elzakalai (VVD) van Haarlemmermeer geldt de clausule als een bewustwording voor nieuwe bewoners. Dat ze niet mogen klagen of naar de rechter mogen stappen, noemt hij onzin. Zijn gemeente kan met het nieuwe indelingsbesluit fors bij gaan bouwen. In vijf jaar tijd wil Haarlemmermeer zo’n 10 duizend woningen bouwen. Een deel daarvan zal in het gebied rondom Schiphol zijn. 

Klagen over Schiphol 

Mensen die last hebben van de luchthaven kunnen zich richten tot het BAS, het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. In 2016 kwamen daar 217 duizend klachten binnen over de luchthaven. Ruim 150 duizend waren afkomstig van 35 personen. De meeste klachten zijn afkomstig uit de regio van de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.