Zwemmen in de grote rivieren in Nederland is levensgevaarlijk. De afgelopen week verdronken drie mensen in de Waal. Gisterenavond haalde de politie een lichaam uit de rivier. Het gaat vermoedelijk om een 13-jarige jongen die eerder op de dag verdween toen hij met vrienden aan het zwemmen was bij de Echteldsedijk in Tiel.

Een zwemmer uit Oosterhout verdween zondag toen hij aan het zwemmen was in de Waal. Zijn lichaam werd bij Rossum uit de rivier gehaald. Een man uit Andelst in de Betuwe verdronk dinsdag. Het zomerse weer trok de afgelopen week honderden mensen naar de stranden langs rivieren die zijn ontstaan door de lage waterstanden.

Rijkswaterstaat waarschuwt elk jaar: ga niet zwemmen in de grote rivieren als de Waal of de Rijn. De stroming is sterk, er zijn draaikolken,  vanaf een binnenvaartschip is een zwemmer nauwelijks zichtbaar en er door de sterk wisselende temperaturen dreigt onderkoeling. Ook voor geoefende zwemmers is het levensgevaarlijk.

In 2015 verdronken in Nederland 84 mensen. Het aantal schommelt al jaren rond de 100. Veel meer mannen dan vrouwen verdrinken. Ook zijn jongeren tot 15 jaar oververtegenwoordigd, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.