'Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord.' Dierenarts Saskia van Rooy stelde eerder de misstanden bij zwanendriften aan de kaak bij EenVandaag. Maar de afgelopen tijd blijkt dat zwanen nog altijd verre van veilig zijn. WAARSCHUWING: SCHOKKENDE BEELDEN.

Ze worden bij duizenden op gruwelijke manier afgeschoten. 'Wegens overlast', claimen de jagers en een enkele boer. De jagers hebben hiervoor een ontheffing gekregen van de provincie Zuid-Holland.

Die overlast is echter minimaal, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Het afgelopen jaar keerde de provincie 4000 euro uit aan boeren die schade zouden hebben geleden door zwanen.

Vandaag in EenVandaag uitgebreid aandacht voor deze kwestie.

In mei vorig jaar besteedde EenVandaag veel aandacht aan het zwanendriften. Om de zwanen te kunnen houden, wordt bij het leewieken aan één vleugel het middenhandsbeentje geamputeerd, waardoor de zwanen niet meer kunnen vliegen:

Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na onze eerste uitzending hierover, gingen de zwanendrifters nog gewoon hun gang. De politie bleek nauwelijks in te grijpen.

Uiteindelijk moest de klokkenluider in het zwanendrifters-dossier voor de rechter verschijnen. Dierenarts Saskia van Rooy werd gedagvaard door de zwanendrifters, die eisten dat ze zich niet meer negatief over hen uitlaat op social media. Van Rooy won dat kort geding.

Lees & bekijk ook deze uitgebreide longread over de zwanenjacht:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.