Er is een alarmerend tekort aan personeel in de zorgsector. Het UWV maakt bekend dat alleen al voor dit jaar er nog 120.000 tot 130.000 vacatures moeten worden opgevuld door zorginstellingen. Ook loopt het aandeel zorginstellingen met moeilijk vervulbare vacatures steeds verder op: waren dat er in 2016 nog 45%, in 2017 liep dit aantal op naar 51%. In ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeghuizen en GGZ-instellingen heeft zelfs 80% van de organisaties problemen om personeel te vinden.

Dat werkgevers in de zorg grote moeite hebben om personeel te vinden heeft verschillende redenen. Allereerst heeft het te maken met de vergrijzing: patiënten zijn steeds ouder en hebben dus ook complexe zorg nodig. Ook speelt de vergrijzing onder het zorgpersoneel zelf een rol: bijna een kwart van de werknemers in de zorg is 55 jaar of ouder en stroomt de komende jaren uit. De hoge werkdruk en vele bezuinigen van de afgelopen jaren maken het volgens de branche bovendien. Bovendien heeft de branche te kampen met een slecht imago door de hoge werkdruk en vele bezuinigingen van de afgelopen jaren is het lastig om jonge mensen aan te trekken. 

Personeelstekort zal de komende jaren verder toenemen

Het aandeel zorginstellingen met moeilijk vervulbare vacatures loopt ondertussen steeds verder op: waren dat er in 2016 nog 45%, in 2017 liep dit aantal op naar 51%. In ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeghuizen en GGZ-instellingen heeft zelfs 80% van de organisaties problemen om personeel te vinden. Verwacht wordt dat de personeelstekorten de komende jaren nog verder zal toenemen. Arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn (AZW) voorspelt dat de totale tekorten in de periode 2017 tot 2022 zelfs zullen oplopen tot: 

  • 32.000 tot 38.000 hbo-verpleegkundigen
  • 27.000 tot 38.000 mbo-verpleegkundigen
  • 19.500 tot 28.500 verzorgenden 

Het aantal studenten dat op dit moment een beroepsleiding in de zorg volgt is onvoldoende om dit gat de komende jaren te kunnen dichten. Minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, presenteert woensdag zijn plannen om het groeiende personeelsprobleem aan te pakken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.