'De zorgpremies hoeven niet te stijgen. Integendeel, ze zouden allen naar beneden kunnen worden bijgesteld. De zorgverzekeraars hebben immers ruimschoots voldoende in kas om dat te doen.' De kritiek op het financieel beleid van de zorgverzekeraars is afkomstig van Marcel Levi, tot voor kort topman bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en nu leidinggevend aan een cluster van vijf academische ziekenhuizen in Londen.

De zorgverzekeraars hebben bijna allen hun premies voor 2018 verhoogd. Het gaat bij de meesten om enkele euro’s per maand. Volgens de verzekeraars zijn aanzienlijke verhogingen niet nodig omdat ze “interen op reserves”. Onzin, stelt Levi, de zorgverzekeraars hebben gezamenlijk een reserve die ongeveer 3,5 mijard euro hoger is dan de zeer ruime veiligheidsmarges die de Nederlandsche Bank vereist. Als, zo stelt Levi verder, de verzekeraars de premie op jaarbasis per verzekerde verlagen met 50 euro, dan blijven ze nog steeds zeer royaal binnen de financiële veiligheidsmarges. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZdirect (3,5 miljoen leden) veegt de argumentatie van Marcel Levi van tafel: “Die man kan absoluut niet rekenen”, stelt hij.    

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.