Een omstreden salafistische organisatie gaat een islamitisch  lesinstituut openen in Rotterdam. Stichting Al Waqf uit Eindhoven heeft een voormalig roc-gebouw van 7.000 meter gekocht, meldt nrc.next.

Drie weken geleden werd het pand in Rotterdam voor 1,7 miljoen euro aangekocht. Voor de koop is getekend door Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven, ontdekte de krant. Die organisatie kwam in opspraak omdat het buitenlandse haatpredikers naar Nederland haalt. Zo zou een geestelijke die Al Waqf vorig jaar uitnodigde betrokken zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

De school is gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten, zo heeft de verkoper van het pand gezegd. De koop is gegaan via een Duits vastgoedfonds dat banden heeft met Al Waqf. De financiering gaat in tegen de salafisme-aanpak van minister Asscher. De minister wil dat salafistische organisaties transparant opereren. Een gemeentewoordvoerder zegt dat Rotterdam ervan op de hoogte is dat de stichting het pand heeft gekocht. De gemeente wil nu beter in beeld krijgen wat de plannen van de stichting zijn en gaat hierover in gesprek met Al Waqf.

Radicaliseringsexperts maken zich zorgen over de komst van de salafistenschool, omdat deze voeding zou kunnen geven aan radicalisering onder moslimjongeren.

In EenVandaag een gesprek met Kamerlid Marcouch van de PvdA. HIj is fel tegenstander van het salafisme. Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam zet zijn vraagtekens bij het instittut. In de studio duidt Midden-Oostendeskundige Leo kwarten het salafisme.

Kamer wil opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering over de mogelijke opening van het lesinstituut. ,,Het kabinet en de gemeente Rotterdam moeten alles in het werk stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Het salafisme maakt de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten'', stelt Ahmed Marcouch van de PvdA.

Malik Azmani van de VVD reageert op Twitter:

Kijk & Lees: Salafisme in Nederland. Moeten we salafisme verbieden? Hoe gevaarlijk is het? Lees hier wat deskundigen Jan Jaap de Ruiter, Roel Meijer, Maarten Zeegers en Dennis Honing over salafisme in Nederland te zeggen hebben: