We smeren ons massaal in met zonnebrand om onszelf te beschermen tegen huidkanker. Nu lijkt er een kans te zijn dat zonnebrand zelf kankerverwekkend is.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) testte verschillende zonnebrandproducten op 24 mensen. Uit dit onderzoek blijkt dat er kankerverwekkende stoffen in het bloed terechtkomen als je deze producten op je huid smeert.

'Blijf wel smeren'

Het is niet duidelijk hoeveel van deze stoffen precies in het bloed komen en hoe schadelijk dat is. De waardes zijn wel zo hoog dat de FDA meer onderzoek gaat doen naar de zonnebrandproducten. Het huidige onderzoek is namelijk gedaan om vast te stellen óf de stoffen in het bloed komen wanneer je de zonnebrand op de huid smeert. Dat blijkt het geval te zijn.

Lees ook

Ondanks het alarmerende bericht, adviseert de FDA mensen om wel zonnebrand te blijven gebruiken. Niet smeren is nog steeds zeer gevaarlijk, omdat dat een groot gevaar voor huidkanker oplevert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.