Word je ook weleens ziek nadat je lang in het vliegtuig hebt gezeten? Veel mensen wijten het aan het luchtsysteem, dat bacteriën en virussen in de kabine zou rondpompen. Om te checken of dat klopt en hoe mensen ziek worden in een vliegtuig is er nu voor het eerst onderzoek naar gedaan. Met een opvallende conclusie: als je aan het raam zit heb je de minste kans om ziek te worden.

Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Zieke mensen in je omgeving

Volgens de onderzoekers is het interne luchtcirculatiesysteem niet zozeer het probleem, maar de plek waar je zit en welke zieke mensen er in je directe omgeving zitten. Ze onderzochten tien binnenlandse Amerikaanse vluchten die tussen de 3,5 en 5 uur duurden, waarvan acht van die vluchten in het griepseizoen plaatsvonden.

Monsters van bijvoorbeeld de stoelriemen leverden geen ziekteverwekkers op, maar de bewegingen van medepassagiers en crewmembers werden ook nauwlettend in de gaten gehouden. Daaruit blijkt dat de 11 mensen die het dichtst bij een potentieel ziek iemand zitten, de twee anderen in een rij van drie, de drie ervoor en erachter en de drie tegenover het gangpad, het meeste risico lopen om ook ziek te worden. De anderen in het toestel hebben slechts een verwaarloosbare kans om ziek te worden. 

Bovendien blijkt dat mensen die bij het raam zaten de minste kans op ziekte hadden. Dit zou kunnen worden verklaard doordat ze minder in aanraking komen met zieke medepassagiers of crewmembers die door het gangpad lopen, vaak met aanraking van de stoelen om balans te zoeken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.