Het overkomt iedereen wel eens een keer. Je stapt het perron af en realiseert tot je schrik: "Mijn telefoon ligt nog in de trein." Gelukkig is je geheugen zo te hacken dat je nooit meer je spullen vergeet in de trein.

Het wordt geregeld omgeroepen als je reist via het spoor: "Denkt u bij het verlaten van deze trein aan uw eigendommen?" Een jolige conducteur voegt er dan vaak nog aan toe: "Denkt u niet alleen aan uw eigendommen, maar neemt u die ook mee?" Toch laten verstrooide treinpassagiers geregeld tienduizenden voorwerpen achter in de wagon. Iets wat je goed kan overkomen, als je je brein wat beter gebruikt.

'Hack' jouw geheugen van de toekomst

Het onderdeel van je brein, dat ons helpt om acties vooruit te plannen en helpt om te onthouden ze uit te voeren in de toekomst, wordt het 'prospectief geheugen' genoemd. Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn van de Tilburg University noemt dit geheugen ook wel 'het geheugen van de toekomst'.

Om dit geheugen zo goed mogelijk te benaderen moet je gebruik maken van een techniek die 'implementation intention' heet. Dit is een strategie waarbij je in je hoofd een script maakt van alle stappen die je moet doorlopen om je doel te bereiken.

Lees ook

Weten wat je in de toekomst gaat doen

Zo zegt Sitskoorn: "Stel, je wilt je paraplu niet vergeten in de trein. Bedenk dan hoe je de trein binnen komt, waarna je je jas uitdoet en dan je paraplu neerlegt. Bedenk dan wat je doet als in de trein wordt omgeroepen dat je er bent, dan zie je jezelf je jas aandoen, je paraplu pakken en naar buiten lopen." Hierdoor ben je een stuk bewuster van je handelingen in de toekomst.

Je moet daarbij volgens de professor niet tegen jezelf zeggen 'Ik mag mijn paraplu niet vergeten', maar je moet tegen jezelf zeggen: "Ik neem mijn paraplu weer mee en daar moet ik deze stappen voor doorlopen." Dat maakt het volgens de hoogleraar veel eenvoudiger om zaken te onthouden in je 'geheugen van de toekomst'.

Spreek wat je niet mag vergeten hardop uit

Twee andere trucs die je in de praktijk kan toepassen om dit 'prospectief geheugen' nog extra te helpen, komen van plancoach Ingeborg Koot en ADD-coach Margo Matse. Zo zegt Koot: "Zorg dat je de zaken die je niet wilt vergeten, hardop uitspreekt. Dan zit het niet alleen in je hoofd, maar komt het ook nog auditief via je oren binnen."

Matse voegt daar nog een hele praktische tip toe, voor wie heel verstrooid is: "Als ik bijvoorbeeld mijn OV-kaart niet kwijt wil raken, zorg ik dat ik hem mijn hele reis blijf vasthouden, zodat ik hem altijd bij me houd en niet kan vergeten." Mocht het je na onverhoopt toch nog overkomen dat je telefoon op de treinbank overblijft, maak je niet al te veel zorgen. Want volgens de NS komt altijd nog 60% van alle gevonden voorwerpen weer netjes bij de eigenaar terecht.