De ‘Dutch Dress’-campagne is gestaakt. 'In het belang van de Bavariavrouwen', zo liet Bavaria zojuist weten. De vrouwen moeten op 22 juni voor de rechter in Johannesburg verschijnen. Maar de winst lijkt binnen.

Met de actie heeft de kleine brouwerij uit Lieshout wereldwijd dagenlang aandacht weten te genereren. Ambushmarketing die krantenkoppen van Indonesië tot Kansas City en van Sydney tot Milaan opleverde. Vrijwel alle Zuid Afrikaanse kranten volgen de soap omtrent de arrestatie van de vrouwen van minuut tot minuut.

Hieronder een paar smakelijke koppen:

Corriera Della Sport (Italië):

Mail and Guardian (Zuid Afrika)

Surya (Indonesië)

Bild (Duitsland)

Kennelijk is het onmogelijk weerstand te bieden aan een dertigtal mooie vrouwen en een slim marketingconcept dat de kleine brouwerij Bavaria positioneert tegenover de almachtige voetbalorganisatie Fifa en z’n kapitaalkrachtige sponsor Budweiser. De verwijdering uit het stadion door een stel Fifa-zonnebrillen en de uiteindelijke arrestatie door de Zuid Afrikaanse politie overtrof waarschijnlijk de sterkste dromen van Bavaria’s marketeers.

Ze hebben het slim gespeeld. Naast het David vs Goliath-effect werd de media uitgebreid gevoed met beelden van de meisjes, van de voorbereiding voor de wedstrijd tot en met de arrestatie. Zo belandde een kant en klaar pakketje van 1.3 gigabyte aan filmmateriaal via via bij onze redactie. Vrijwel alle filmpjes uit deze digitale grabbelton staan inmiddels wijd verspreid op Youtube,Vimeo of Dailymotion en zijn door nieuwsprogramma’s over de hele wereld gebruikt om het verhaal op te leuken. De opzet van Bavaria om nieuwe groeimarkten aan te boren lijkt met deze slimme actie geslaagd. De aandacht hebben ze in ieder geval, en dat zal met een eventuele aanklacht van de Fifa aan het adres van Bavaria nog wel even zo blijven.

En voor de liefhebbers hier ons item over de 'bieroorlog' van afgelopen dinsdag:

Zo. En dan nu een Dutchdress.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.