Niki Terpstra parafraseerde na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen een bekend nummer van Raymond van het Groenewoud: 'Ik bouwde op, ik bouwde op, ik bouwde op. Heel het bloed stond naar mijn kop. Het was de liefde, de liefde voor de koers.' Ook na eerdere zeges citeerde Terpstra songteksten en dat is niet ongewoon: ook Muhammad Ali stond bekend om zijn 'artistiek commentaar' na afloop.

Na zijn vorige zeges in Dwars door Vlaanderen in 2014, de Eneco Tour in 2016 en kortgeleden nog bij de E3 in Harelbeke citeerde Niki Terpstra in interviews een songtekst, zoals het nummer 'Banaan' van Jebroer. Andere nummers waren hits uit de jaren tachtig en negentig: 'Als je wint heb je vrienden', van Henny Vrienten en Herman Brood en 'Maximum Overdrive' van 2 Unlimited.

De poëzie van Muhammad Ali

Terpstra heeft illustere voorgangers. De beste bokser aller tijden, Muhammed Ali, gaf zijn tegenstanders vaak al voor het gevecht een eerste, poëtische klap. Ex-bokser en Ali-bewonderaar Arnold Vanderlyde vertelt erover: "Door de poezie intimideerde hij zijn tegenstander voor de wedstrijd, maar daarnaast gaf hij zichzelf kracht. Door jezelf met 'affirmaties' de hemel in te prijzen, verklein je je angsten en vergroot je je zelfvertrouwen."

Arnold Vanderlyde vertelt over Muhammad Ali bij EenVandaag

Niet alleen rondom wedstrijden was Ali met poëzie bezig. Hij is ook schrijver en bedenker van het kortste gedicht ter wereld: 'Me, We.' Andere bekende dichterlijke parels van Ali zijn: 'Flow like a butterfly, sting like a bee' en 'I’m so bad I make medicine sick'. Volgens Vanderlyde had de legendarische bokser een duidelijk doel met wat hij deed: "Ali dichtte en bokste vooral om zijn belangrijkste boodschap, gelijkheid tussen blank en zwart, te promoten." 

Arnold Vanderlyde: 'Door Ali ben ik gaan schrijven'

Ook oud-bokser Arnold Vanderlyde pepte zichzelf op met door hemzelf geschreven poëzie: "Door Ali ben ik gaan schrijven. Het heeft me enorm geholpen. Door de juiste woorden te kiezen, kan je jezelf motiveren." Het dichten helpt Vanderlyde te reflecteren, en om elke keer opnieuw in beweging te komen. Hij hoopt ooit nog eens een dichtbundel uit te brengen. Bij deze een voorproefje:

Voor iedere Fight moet je je vuisten ballen / Om met de juiste Spirit vooruit te knallen / Een Fighter houdt zich er meestal aan / Om zelf niet tegen het canvas te gaan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.