Verouderde vakantieparken die uitgroeien tot criminele broeinesten. Drugs, illegale prostitutie en het verhandelen van gestolen goederen door bendes. Het zou allemaal zou gebeuren achter de slagbomen van steeds meer recreatieterreinen. De situatie in sommige parken zou zo ernstig zijn dat gemeenten ze het liefst direct sluiten. Maar dat is nog niet zo makkelijk. 

Je hebt ze in alle soorten en maten en je vindt ze overal. Vakantieparken. Op de Veluwe alleen al zijn er maar liefst 500 van dit soort parken. En in Limburg zijn er een dikke 300. Ooit waren de parken afgeladen vol. Vooral gezinnen trokken er massaal naar toe in het weekend en vakanties, op zoek naar landelijke rust, een zwembadje en wat vertier. Maar die gezinnen kiezen nu veel vaker voor buitenlandse reizen. De parken kampen met minder bezoekers en dus ook minder inkomsten.  Met name de oudere parken, die geen geld meer hebben om te investeren, raken in verval. En dat heeft grote gevolgen. Gezinnen blijven steeds vaker weg en er komen nieuwe groepen op de vakantieparken: arbeidsmigranten, mensen met (financiële) problemen en criminelen. 

In Eenvandaag spreken we met onderzoeker Barbra van Gestel van het WODC. Zij deed onderzoek naar het fenomeen  “mobiel banditisme”.  Rondtrekkende criminele bendes uit vooral Oost-Europese landen, gebruiken de vakantieparken als uitvalsbasis voor criminele activiteiten als zakkenrollerij, inbraak, en diefstal. Ook constateert zij dat de bendes de parken gebruiken als opslaglocatie van gestolen goederen. En criminelen zien de relatief anonieme vakantieparken  als ideale schuilplaats. 

Aanpakken niet eenvoudig

Parken in verval geven veel overlast, zo blijkt onder meer uit recente incidenten. Prostitutie, vechtpartijen, drugsproductie komen regelmatig voor. Gemeenten kampen met de overlast, maar het aanpakken van dit soort parken is niet eenvoudig. Wij spreken met burgemeester Leny Poppe-de Looff van Zundert. Zij is al jaren al jaren in gevecht met het park Fort Oranje, park in verval en bekend van de SBS TV serie. Recent was er nog een steekpartij op het park en eerder vond de politie bij een inval gestolen goederen op Fort Oranje. De burgemeester wil meer wettelijke bevoegdheden om parken in verval aan te pakken.  

Ook in Eenvandaag spreekt de eigenaren van Fort Oranje, die het allemaal wel vinden meevallen met de criminaliteit. Zij vinden dat de gemeente zelf de oorzaak is voor het verval van Fort Oranje. Door te dreigen met sluiting, blijven de oude klanten steeds vaker weg.  Nu de gemeente geen juridische grond voor sluiting kan vinden, nemen ze hun toevlucht tot pesterij, zegt eigenaar Engel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.