Nederlandse ziekenhuizen stoppen nog dit jaar met minstens de helft van de ongeveer honderd kwaliteitskeurmerken die er nu zijn. De keurmerken kosten te veel tijd en geld.

De lintjes, vinkjes en vignetten vliegen je om de oren in ziekenhuisland. Voor alle soorten zorg lijkt er een keurmerk te bestaan: de smiley voor kinderen, het roze lintje voor borstkanker, het groene vinkje voor darmkanker, de pluim voor fertiliteit: voor alles wat er in het ziekenhuis gebeurt bestaat er inmiddels een keurmerk.

keurmerken ziekenhuizen
Bron: AVROTROS

Wildgroei beu

De keurmerken moeten aantonen dat de zorg voor een bepaalde groep patiënten op orde is. Nederlandse ziekenhuizen zijn de wildgroei beu en gaan terug naar een drastisch verlaagd aantal keurmerken.

Kinderarts en hoofd van het Emma Kinderziekenhuis Hans van Goudoever en zijn collega's ondervinden extra werkdruk vanwege de keurmerken. "Bijna elke dag komen er hier inspecteurs of controleurs over de vloer. Ze hebben de beste bedoelingen. Alleen het is veel te veel geworden en het houdt ons af van werk dat we beter aan patiënten, onderwijs of onderzoek kunnen besteden."

Werkdruk, administratie en kosten

Ook andere ziekenhuizen ervaren toenemende werkdruk door alle administratie die bij het verkrijgen van een keurmerk hoort. Daarnaast zijn de ermee gemoeide kosten veel ziekenhuizen een doorn in het oog.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) willen al in 2019 stoppen met het huidige keurmerkensysteem. Aan het eind van het jaar moet het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50 procent zijn afgenomen.

Niet elk ziekenhuis heeft zijn zaken op orde.

Deur dicht voor de patiënt

Jacobien Wagemaker van de Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC) ziet de mogelijke afschaffing van het eigen neo-keurmerk met lede ogen aan: "In het ergste geval gaat de deur weer dicht voor de patiënt en neemt die niet meer deel aan de ontwikkeling van de zorg. Dat is een paar stappen terug op het gebied van patiënten-participatie."

Wagemaker beviel 9 jaar geleden veel te vroeg van haar zoon en kent de angsten en zorgen die ouders van deze zeer kwetsbare groep baby's hebben. "Er is veel bereikt door de jaren heen. Er wordt beter geluisterd naar de wensen van de ouders en de zorg voor te vroeg geboren baby's is verbeterd. Maar er er is echt nog werk aan de winkel, niet elk ziekenhuis heeft zijn zaken op orde."

Nuttig

Ook Patiëntenfederatie Nederland is bezorgd over deze ontwikkeling. "Niemand wil een keurmerk enkel omdat het een keurmerk is. Wij steunen de vraag van zorgverleners en ziekenhuizen om te snoeien in onzinnige keurmerken", zegt de woordvoerder. "Maar dat mag er niet toe leiden dat keurmerken die voor patiënten van nut zijn moeten verdwijnen."

.
Suzanne Bosman in gesprek met Hans van Goudoever, hoofd kindergeneeskunde van het Amsterdam UMC en Tom Ponjee van de vereniging ouders van couveusekinderen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.