Je kost je werkgever klauwen vol geld als je je ziek meldt. 250 euro om precies te zijn. Dat beweerde Petra van de Goorbergh, de directeur van OVAL, een brancheorganisatie van Arbodiensten vanmorgen bij BNR Nieuwsradio. Lammert de Bruin belde rond om te checken of dat hoge bedrag ook klopt.

Werkgevers zelf gingen ervan uit dat een zieke werknemer ze ongeveer 140 euro per dag zou kosten, zo meldt MKB Servicedesk. Die inschatting ligt aan de lage kant, blijkt als we MKB Servicedesk verder vragen naar de daadwerkelijke kosten. Zo valt ook hier te zien. Het bedrag blijkt uit te komen uit op meer dan vierhonderd euro. Althans: als je de zieke werknemer ook vervangt door een andere werknemer.

De kosten voor een zieke werknemer zonder vervanging bedragen inderdaad ongeveer 250 euro. Een bedrag dat ook de voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel herkent. 

Feit of fictie?

De stelling is dus een feit, het gemiddelde bedrag klopt. Het blijft natuurlijk wel een gemiddelde, dus voor iedereen zal het bedrag weer iets anders uitpakken.