Wethouder Bijstand van Rotterdam Richard Moti vindt het genoeg. Ouderen die steeds maar bot vangen bij werkgevers hoeven wat hem betreft niet meer te solliciteren.

Sommige oudere werklozen hebben wel meer dan duizend brieven geschreven, maar komen niet meer aan de bak. Moti wil ze uit hun lijden verlossen. Hij wil solliciteren voor deze mensen niet meer verplichten. Wel wil de wethouder in gesprek blijven met de oudere sollicitanten en vragen wat ze wel willen doen. Er zijn in Rotterdam in ieder geval zo 5400 zestigplus inwoners in de bijstand die zich nu suf solliciteren maar steeds worden afgewezen.

'Signaal dat ouderen worden afgeschreven' 

Leefbaar Rotterdam vindt dit belachelijk: “Het signaal voor deze ouderen is dat ze afgeschreven worden en niets meer hoeven doen”, zegt Leefbaar raadslid Eshan Jami. “’Wat wil je wel?’ is een te slappe vraag. Betaald werk geeft autonomie. Ga het gesprek aan  met het bedrijfsleven, doe wat, maar dit geeft een heel slecht signaal, een typisch PVDA standpunt, slappe hap.” Jami vindt wel dat maatwerk voor deze groep nodig is.

Landelijk probleem

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsrecht ziet dat het een landelijk probleem is dat niemand zestigplussers nog in dienst neemt. Hij vindt zinloze brieven schrijven niet meer van deze tijd: “Je moet met mensen in gesprek, want kansloos solliciteren is niet acceptabel.” Maar Wilthagen vindt het ook niet goed om maar te zeggen ‘laat maar’. “Dat zou een raar signaal afgeven.”

De econoom is ervoor om zestig plussers die niet meer aan de bak komen een soort ‘tussenwerk te laten doen’ . Dat is werk dat tussen bijstand en uitkering zit maar ook weer niet een ’echte baan’ is. Werk waarmee je wel geld verdient naast je bijstand zodat het toch aantrekkelijk is om te doen.

Ton Wilthagen over ouderen op de arbeidsmarkt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.