Frank R. die zeker elf meisjes seksueel misbruikte en honderden via de webcam, is veroordeeld tot 6 jaar cel met dwangverpleging. 

Daarnaast moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen en alle overige kosten die zij heben gemaakt ook vergoeden. Dat blijkt uit het vonnis dat de rechtbank in Assen vandaag heeft uitgesproken. 

Volgens de rechter heeft Frank R. zich aan feiten schuldig gemaakt waar zijn slachtoffers nog vele jaren last van zullen hebben. Gedragsdeskundigen vinden Frank R. verminderd toerekeningsvatbaar. De rechter vond de media-aandacht in de zaak niet dusdanig dat dit een strafverlagend effect zou hebben. Vanwege alle publiciteit wilde zijn advocaat Tjalling van der Goot een lagere straf, namelijk vier jaar met dwangverpleging. 

Het Openbaar Ministerie, dat tien jaar met dwangverpleging had geëist, is 'niet ontevreden' met het vonnis. Of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.

Slachtoffer Frank R. tevreden met vonnis

Een van de slachtoffers waarmee EenVandaag eerder sprak is blij met de uitspraak. "Ik ben blij dat ze een soort middenweg hebben gevonden. Ik weet nu tenminste dat hij niet meer zomaar vrij komt." Net als andere slachtoffers uit de zaak, krijgt ook zij een vergoeding toegewezen. 

Tijdens de behandeling van de zaak heeft ze een slachtofferverklaring afgelegd. Slachtoffers van Frank R. konden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in mei achter gesloten deuren hun verhaal doen. R. was hier zelf bij aanwezig. Ze kijkt er met een goed gevoel op terug. "Ik vind het fijn dat ik mijn zegje heb kunnen doen en dat ik hem heb kunnen zien. Eerder kon ik het plaatje niet plaatsen. Ik heb het gevoel dat ik alles nu beter kan verwerken."

Bekijk eerdere reportages die EenVandaag over deze zedenzaak maakte rechtsboven op deze pagina terug.

Lees ook