Een gat in je CV, te oud, een buitenlandse achternaam: er zijn tal van redenen waardoor je lastig aan een baan komt als je solliciteert. Een mogelijke oplossing is Open Hiring: een baan waarvoor je niet hoeft te solliciteren. Tot nu toe is het een succes.

Al bijna 2 jaar bestaat in Nederland het concept 'Open Hiring'. In deze eerste pilotfase sloten zeventien bedrijven zich aan en vonden bijna honderd mensen werk.

Geen vragen, geen achtergrondcheck

Het idee van Open Hiring is overgewaaid vanuit Amerika. Als een bedrijf een vacature heeft, kan iemand zich inschrijven op een vacaturewachtlijst. De baan gaat naar degene die zich als eerste inschrijft. Zonder vragen of achtergrondcheck kunnen ze dan aan de slag. En voor sommigen is dat prettig.

Het zijn vooral ouderen en mensen met tijdelijke contracten op een Open Hiring-vacature afkomen, zo blijkt nu de pilotfase is afgerond. Soms hebben ze privé veel tegenslagen gehad of hebben geen relevante opleiding of werkervaring. Vaak zijn ze gewend afgewezen te worden in een sollicitatieproces, of schatten ze zichzelf in als kansloos. Door niet te hoeven solliciteren, bepalen ze zélf of ze het werk aan kunnen. En die insteek motiveert.

Lees ook

'Jammer dat dit er niet eerder was'

In april 2019 was babywinkel MamaLoes de eerste werkgever die mensen zocht via Open Hiring. EenVandaag sprak toen met Corné van Hout, één van de eerste kandidaten. 10 jaar lang was hij werkloos. Hij had wel gesolliciteerd, maar werd vaak als 'te oud' bestempeld. Bij MamaLoes kon hij door Open Hiring meteen aan de slag.

Corné van Hout
Bron: EenVandaag
Corné van Hout: "Zonde dat ik in de 10 jaar tijd niet ergens anders kon werken."

En nu, bijna 2 jaar later, werkt hij er tot tevredenheid van MamaLoes én zichzelf nog steeds. De proefperiode is voorbij en Van Hout is in vaste dienst. "Heerlijk, het is jammer dat ze er niet eerder mee begonnen zijn. Dan had ik eerder aan de slag gekund", zegt Van Hout. "Het is zonde dat ik in de 10 jaar ervoor niet ergens anders kon werken."

'Iedereen heeft potentie'

Een werkgever die zich onlangs aansloot is Amarant Bakkers. Voor hun nieuwe Patisserie Pater in Zwaagdijk vullen ze een groot deel van de vacatures in via Open Hiring. "We geloven dat iedereen potentie heeft om te werken", vertelt HR-manager Renée Pater. "Als hij nu laat zien dat hij wil werken, krijgt hij de kans."

Renée Pater
Bron: EenVandaag
Renée Pater: "We geloven dat iedereen potentie heeft om te werken."

De inschrijving loopt storm, zegt Pater. "Er is best krapte op de arbeidsmarkt en als je voor een vacature 73 geïnteresseerden krijgt, dan vind ik dat wel een succes." Pater hoopt met dit verhaal ook een voorbeeldrol te gaan spelen in de regio.

Uitbreiden

Het concept Open Hiring werd in Nederland gelanceerd vanuit 'The Start Foundation', een maatschappelijk ontwikkelaar. Programmamanager Ingeborg Zwolsman kijkt terug op een succesvolle pilotfase, waarin veel is geleerd.

Ingeborg Zwolsman
Bron: EenVandaag
Ingeborg Zwolsman:"We hopen dat nog meer ondernemers dit idee overnemen."

"We zien in elk geval dat Open Hiring in Nederland kan slagen", zegt ze. "Nu willen we graag uitbreiden. Het ministerie van Sociale Zaken kijkt mee en ondersteunt. En we hopen dat nog meer ondernemers dit idee overnemen."

Succes zit in de eenvoud

Ook hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen is positief. "Honderd mensen aan het werk in deze tijd, met naar verhouding weinig kosten, is echt een prestatie." Zeker omdat er vanuit de overheid vanuit gemeenten en UWV er veel aan gedaan is om mensen naar een baan te begeleiden.

Ton Wilthagen
Bron: EenVandaag
Ton Wilthagen: "Honderd mensen aan het werk in deze tijd is echt een prestatie."

Het succes zit hem volgens Wilthagen in de eenvoud en de positieve benadering. "We kijken nu heel sterk naar wat heeft iemand eerder al gedaan: heeft hij wel een diploma, hoe is het met het cv? Dat staat in de weg als iemand fris en fruitig probeert het werk weer op te pakken."

info

Cijfers In Nederland leven ongeveer een miljoen mensen die willen en kunnen werken maar dit om verschillende redenen niet doen, blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). Ook hebben 1,6 miljoen mensen een uitkering. Van de mensen met een arbeidsbeperking staat 60 procent aan de kant.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.