Een baan zonder sollicitatiegesprek. Het enige wat je hoeft te doen is je naam in te vullen op een lijst en je kan aan de slag. Dat is het idee achter 'Open Hiring'. Deze week ging de eerste werknemer in Nederland via deze methode aan de slag.

Corné van Hout (55) zat tien jaar werkloos thuis. Zonder diploma's en boven de vijftig solliciteerde hij regelmatig, maar telkens viel hij af: te oud en niet gekwalificeerd. "Als je zo lang thuis zit, voelt dat heel slecht. Slapeloze nachten had ik ervan. En piekeren: hoe moet ik dit nou gaan oplossen?" Totdat zijn vrouw op internet zag dat er een bedrijf was dat personeel zocht. Voor magazijnwerk in een winkelketen en webshop met baby-artikelen. Er werden geen vragen gesteld. Hij kon een baan krijgen alleen door zijn naam op een lijst te zetten. Van Hout ging er meteen op af. "Ik stond als derde op de lijst en nu ben ik hier aan het werk. Wie had gedacht dat ik nog een vaste baan kon krijgen?"

Een baan door 'Open Hiring'

'Open Hiring' is een methode die al bekend is in Amerika. Bijna 40 jaar geleden begon Bernie Glassman in New York de bakkerij Greyston Bakery. Onder het motto 'We don't hire people to bake brownies, but we bake brownies to hire people' wilde het bedrijf zoveel mogelijk banen scheppen voor mensen die moeilijk werk vinden.

Hoewel van de tien mensen die starten in de bakkerij Greyston na een tijdje de helft moet ontslaan, wordt de methode gezien als een succes. Duizenden ex-gedetineerden, daklozen, ouderen en ongediplomeerden vonden via Greyston een baan. Het is voor het eerst dat nu ook buiten Amerika met de methode wordt geëxperimenteerd.

Uitgaan van de kracht van mensen

De werkgever die als eerste nu in Nederland de methode toepast is Loes de Volder, eigenaar van de winkel MamaLoes. Ze heeft 130 mensen in dienst. Hoewel het een commercieel bedrijf is vindt de Volder het hebben van impact minstens zo belangrijk als het verdienen van geld. "We gaan uit van de kracht van mensen. We zoeken werk bij wat ze kunnen. En tot dusver heeft het ons hele mooie dingen gebracht."

Loes de Volder
Bron: EenVandaag
Loes de Volder: "We kijken naar wat mensen kunnen en zoeken daar werk bij."

Eind maart legde De Volder een lijst neer op haar hoofdkantoor in Goirle. Er was werk voor 80 uur in het magazijn van MamaLoes. De eerste tien mensen die hun naam opschreven, werden een week later uitgenodigd voor een informatiegesprek. Niet alle tien mensen kwamen opdagen, maar de zes aanwezigen waren erg enthousiast. En twee weken na het openstellen van de lijst begint Van Hout als eerste werknemer via Open Hiring bij MamaLoes. Op de lijst staan inmiddels al bijna 100 namen. "Als wij in deze krappe arbeidsmarkt in twee weken laten zien dat zoveel mensen willen werken, moeten we ons misschien wel afvragen waar we op selecteren", zegt De Volder.

Verslaggever Joris Kreugel volgde Corné van Hout in zijn eerste werkweek bij het bedrijf MamaLoes.

Mensen een kans geven

Het was Ingeborg Zwolsman van de maatschappelijke ontwikkelaar Start Foundation die De Volder enthousiast maakte voor 'Open Hiring'. "We hopen dat meer ondernemers zoals De Volder willen meedoen met het experiment. Want er zijn ook in Nederland nog heel veel mensen die wel willen en kunnen werken, maar niet aan de slag kunnen."

Werkgevers worden dan begeleid door de Start Foundation. Hoewel Corné net deze week begonnen is, is de methode voor hem een droom die uitkomt: "Het is iets waarop je hoopte. Er zijn eindelijk mensen die anderen de kans geven om aan de bak te komen. Met een sollicitatie had ik hier nooit gestaan."

TV-reportage: Corné begint deze week als magazijnmedewerker. Bijzonder, want hij is de eerste die in Nederland zonder te solliciteren aan de slag kon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.