Bij de aanslag met een vrachtauto in Nice gisteren zijn zeker 84 doden gevallen. Op Quatorze Juilliet, de nationale feestdag van Frankrijk, reed een man met een truck in op een menigte.

Hij zou in totaal twee kilometer lang over de boulevard hebben gereden, waar veel publiek op de been was na afloop van een vuurwerkshow. 202 mensen raakten gewond, van wie 50 nog in kritieke toestand zijn. Onder de gewonden zijn ruim vijftig kinderen, meldt de lokale krant Nice-Matin. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er twee Nederlandse kinderen in het ziekenhuis liggen. 

De politie heeft de aanslagpleger doodgeschoten, nadat de vrachtauto stil stond. Het gaat om Tunesiër Mohammed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër met verblijfstatus in Frankrijk. Zijn identiteitskaart werd gevonden in de cabine van de truck. De man zou bij de politie bekend zijn vanwege geweldsmisdrijven. Maar hij stond niet als geradicaliseerd bekend. Het is nog niet duidelijk of hij handlangers had. De aanslag is niet opgeëist. 

De ex-vrouw van de chauffeur is aangehouden voor verhoor.

In de vrachtwagen werden later een pistool, een niet werkende handgranaat en nepgeweren gevonden, meldde Franse media. Hij zou op de menigte en op agenten hebben geschoten.

Noodtoestand

Gisteren meldde Hollande juist dat de noodtoestand in Frankrijk per 26 juli opgeheven zou worden. Het land voerde die status in na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november. Frankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd. Inmiddels heeft Hollande de noodtoestand met drie maanden verlengd. Ook zei Hollande dat de Frankrijk de aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. 

Frankrijk heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, voor morgen, zondag en maandag. Alle vlaggen in het hele land zullen dan halfstok hangen. 

Wat doet deze nieuwe aanslag met Frankrijk? In EenVandaag een gesprek met Jaap van Ginneken. Hij werkte jarenlang als massapsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en woont net buiten Nice. Ook spreken we met Daan Weggemans, als terrorisme-deskundige verbonden aan de Universiteit Leiden en met Rudi Wester, zij was jarenlang directeur van het Institut Néerlandais in Parijs. Ook spreken we met Francesco Lammertink. Hij volgt een talencursus in Nice en zag de truck voorbij razen.