Ze zeilt van het Britse Plymouth naar New York. Een tocht van 2 weken. Het vliegtuig pakken wil de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg niet, vanwege de CO2-uitstoot. Maar nu blijkt dat haar hele crew op de terugreis wél het vliegtuig pakt.

Thunberg werd bekend omdat ze al sinds de zomervakantie van vorig jaar staakt voor het klimaat, en dus niet naar school gaat. "Ik ga hiermee door. Tot Zweden aan de Parijsdoelen voldoet", zo zei ze over die actie. Andere scholieren volgden daarna haar voorbeeld, ook in Nederland.

Lees ook

Zeilcrew van 6 vliegt terug

Deze week vertrok Thunberg naar de klimaattop van de Verenigde Naties. Met een zeilboot, want de reis moet klimaatneutraal zijn. Nu melden Duitse media dat dát doel niet de hele reis gehaald zal worden.

Dat doen ze op basis van uitspraken van de meevarende schipper Boris Hermann. Thunberg zeilt naar New York, maar haar zeilcrew van zes man ziet terugzeilen niet zitten. Zij kiezen dan voor het vliegtuig.

Thunberg
Bron: AFP
Thunberg op het dek van haar boot, bij vertrek vanuit Plymouth

'Retourtje had minder kerosine gekost'

Op basis daarvan berekende de Duitse journalist Claus Hecking, werkzaam voor Der Spiegel, dat Thunberg beter in haar eentje een retourtje met het vliegtuig had kunnen boeken. Nu vliegen de schippers terug. Bovendien doen andere crewleden een retourtje Europa-Verenigde Staten met het vliegtuig om de boot op te halen.

"De eerste helft van de reis is klimaatneutraal, maar het tweede deel van de reis niet. Als je bedenkt dat Thunberg zo'n 60 kilo weegt, dan had een retourtje voor haar alleen tot minder emissie geleid. In dat geval hadden de crewleden namelijk niet heen en weer hoeven vliegen."

Compenseren

Schipper Hermann laat weten dat de bemanning de vliegreis zal compenseren door donaties te doen aan groene organisaties. "We zijn ons ervan bewust dat een dergelijke vergoeding ons geweten niet kan en mag zuiveren. Het is geen ideale oplossing, maar het minste wat we kunnen doen", zegt hij tegen Der Spiegel.

Journalist Claus Hecking: 'Als Greta zelf was gaan vliegen, had het minder kerosine gekost'

'Thunberg gaat zelf op containerschip'

Ondanks dat de zeiltocht van Thunberg minder klimaatneutraal is dan die in eerste instantie leek, vindt Spiegel-journalist Hecking het wel een mooi initiatief. "Het laat goed zien hoe ondoenlijk het tegenwoordig is om klimaatneutraal te reizen. Als je ziet dat er over de hele wereld aandacht wordt besteed aan deze reis, dan heeft het zeker symbolische waarde."

Hoe Thunberg zelf terug zal reizen staat nog niet vast. Volgens Hecking gaan de geruchten dat ze op een containerschip mee zal varen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.