Zeilers die enkele jaren geleden door het West Gat tussen Ameland en Schiermonnikoog met hun zeilboot voeren hebben een tweetal ontploffingen naast hun schip gehad. Mogelijk zijn de ontploffingen veroorzaakt door munitie uit een munitiedump bij de Engelsmanplaat, zo vermoeden de zeilers. 

De zeilers meldden hun ervaring naar aanleiding van een reportage van EenVandaag en Omrop Fryslan over een munitiestort met 500 Duitse granaten in de Waddenzee, die op ongeveer dezelfde plek ligt als waar de zeilers de ontploffingen waarnamen.

“Het was een gedempte knal, duidelijk hoorbaar. Die werd kort daarna gevolgd door nog een tweede explosie. Het was voor ons onverklaarbaar”. Toen de zeilers de reportage over de munitiestort in de Waddenzee zagen namen ze contact op met Omrop Fryslan. Zeiler Herbert Van der Veen. “Het was een ervaring alsof je onder vuur lag.”

De munitiestort tussen Ameland en Schiermonnikoog kwam opnieuw aan het licht na onderzoek door EenVandaag en Omrop Fryslan. De stort is in de loop vergeten geraakt, maar de 500 ton Duitse luchtafweergranaten en andere munitie die net na de Tweede Wereldoorlog zijn gedumpt liggen er nog steeds. Uit eerder onderzoek van Defensie lijkt de munitie onder meters zand te liggen, maar gerichte controle op de munitiestort ontbreekt.

Rijkswaterstaat, volgens Defensie verantwoordelijk voor het beheer van de Waddenzee, zegt geen opdracht  in hun meetprogramma te hebben naar een munitiestort in de Waddenzee. Rijkswaterstaat meet alleen de diepte van de vaarwegen en de algemene waterkwaliteit in de Waddenzee.

Beluister hieronder het relaas van de zeilers: