Turner Yuri van Gelder is maandag in Rio de Janeiro uit de Nederlandse olympische ploeg gezet wegens alcoholgebruik. Van Gelder werd in 2009 al geschorst vanwege cocaïnegebruik. Wat is er gebeurd en hoe kan het dat Van Gelder weer de fout in gaat?

Van Gelder is niet de eerste topsporter die de fout in gaat. Verslavingsgevoeligheid komt vaak voor bij topsporters. Klinisch psycholoog Ando Rokx: “Drank en drugs kunnen het euforiegevoel dat je krijgt na een wedstrijd een tijd verlengen. Dan denk je niet rationeel meer na. We weten niet wat er met Van Gelder is gebeurd, maar dit zou een mogelijkheid kunnen zijn.”

Sportpsycholoog Edith Rozendaal pleit voor meer onderzoek bij topsporters. “De druk waar een sporter onder staat, zorgt dat topsporters vaker vatbaar zijn voor verslavingen. Ook zijn ze gewend de grens op te zoeken.” Rozendaal noemt het verschrikkelijk voor Van Gelder dat hij is weggestuurd: “Hij had zich zo goed teruggevochten.” 

In de EenVandaag-studio reageert Marjam Olfers, zij is hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kan het IOC zomaar deze beslissing nemen? En kan Van Gelder deze beslissing aanvechten? 

In 2005 werd Van Gelder Europees en Wereldkampioen op het onderdeel ringen. In 2006 won hij brons op ringen bij het Wereldkampioenschappen in het Deense Aarhus. In 2007 veroverde hij op het WK in Stuttgart de tweede plek. In 2008 en 2009 werd hij Europees kampioen ringen. 

Tijdens het WK in Tokio in 2011 lukte het Van Gelder niet om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Hij was daarom vastbesloten om zich te plaatsen voor de Spelen in Rio de Janeiro en dat lukte hem.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.