YouTube staat al jarenlang vol met complottheorie-video’s. De complotten over de schietpartij in Las Vegas zijn nu aanleiding om dit aan te pakken. YouTube heeft het algoritme van hun zoekfunctie aangepast. Hierdoor komen betrouwbare nieuwsbronnen bovenaan de zoekresultaten als je bijvoorbeeld op ‘Las Vegas Shooting’ zoekt. En niet perse de meest bekeken filmpjes die soms fakenews bevatten.

YouTube stelt dat ze al langer bezig waren om de zoekfunctie aan te passen om zo voor betrouwbardere content te zorgen. Eigenlijk zou dit over enkele maanden pas worden uitgerold maar de gebeurtenissen in Las Vegas en de complotfilmpjes daarover zijn aanleiding om het nu al te veranderen. 

In de complotfilpjes wordt fake-informatie verspreid over bijvoorbeeld de schutter. Ook wordt er in sommige veel gedeelde video’s gesteld dat er sprake was van meerdere schutters.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.