Yernaz Ramautarsing (32) kreeg een half jaar geleden veel kritiek door te zeggen dat het gemiddeld IQ van de ene bevolkingsgroep hoger is dan dat van de ander, want 'dat zijn gewoon demografische gegevens'. Zijn uitlatingen werden racistisch genoemd. In de EendVandaag zegt Yernaz tegen verslaggever Sander 't Sas dat het hem nog steeds woedend maakt.

Yernaz Ramautarsing stond op de tweede plek van het Forum voor Democratie in Amsterdam, en was vrijwel zeker van plek in de gemeenteraad. Maar citaten uit een oud-interview en een WhatsApp-groep braken zijn politieke carrière in de dop. Het werd de verkiezingsrel van 2018, waar zelfs alle landelijke politieke kopstukken zich over uitspraken. 

Tegenwoordig is Yernaz ambteloos burger en probeert hij zijn studie politicologie af te ronden. Het interview met Brandpunt+ uit 2016, toen hij kandidaat-raadslid was voor FvD Amsterdam, werd opgemerkt door Femke Halsema, de huidige burgemeester van Amsterdam, in een debat met Thierry Baudet in februari. “Zij heeft dat interview in het racistische frame geduwd door aan te geven dat ik van Hindoestaanse afkomst ben", aldus Ramautarsing.

Ramautarsing stelde in dat interview dat het gemiddelde IQ van de ene bevolkingsgroep hoger is dan dat van de ander. Er barstte een storm van kritiek los. De uitlatingen van Ramautarsing werden racistisch genoemd, maar gevolgen had het niet. 

'Ik heb nooit een moreel oordeel geveld'

Een oude discussie in een Whatsapp-groep onder studenten deed hem vervolgens wel de das om. Daarin stelde hij dat het homohuwelijk de samenleving dommer heeft gemaakt, er van uitgaande 'dat homo’s een hoger IQ hebben en door het homohuwelijk minder kinderen hebben gekregen dan in het verleden'.

Ramautarsing haalde de opening van het NOS Journaal en trok zich terug. Branie was het, zegt Ramautarsing nu. “Het was een als-dan-redenering. Ik heb nooit een moreel oordeel geveld. Ik ben helemaal niet tegen het homohuwelijk en al helemaal niet tegen homo’s”, zegt Ramautarsing, die vooral discussies wil uitlokken en ‘linkse mensen wil testen'. 

Thierry Baudet

Yernaz Ramautarsing is er nog altijd woedend over: “Ze hebben een te grote kogel gebruikt voor een te klein target." Hij denkt dat ze ‘Thierry hebben willen pakken' via hem. Baudet werd door critici al eerder in verband gebracht met racisme, onder meer door zijn opmerkingen over de ‘homeopatische verdunning’ van de maatschappij.  

Verder vindt hij dat het niets met racisme te maken heeft. Vooral één citaat wordt uit het interview gehaald: "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo.” Vooral in de Surinaamse gemeenschap werden de opmerkingen van Ramautarsing, kind van een Hindoestaanse vader en een zwarte moeder en zelf opgegroeid in Suriname, zeer zwaar aangerekend. “Ik heb heel bewust over mijn eigen bevolking gesproken, omdat ik dacht: als ik het over andere volken heb, wordt dat als racistisch bestempeld."

Nog steeds achter uitspraken

Hij heeft spijt van zijn uitlatingen, omdat het hem de raadszetel in Amsterdam kostte. Maar hij staat nog steeds achter zijn uitspraken, omdat hij er de beste intenties mee zegt te hebben. “Het is gewoon wetenschap. En ik wil gewoon weten hoe het komt, zodat we er wat aan kunnen doen."