Meer zorgmedewerkers dan ooit leggen aanstaande woensdag het werk neer. Personeel van in totaal 119 zorginstellingen gaat dan staken, want de cao-onderhandelingen strandden. Het personeel wil een lagere werkdruk en meer loon.

Het overleg duurt al maanden, maar vakbonden en ziekenhuizen komen maar niet tot een cao-akkoord. De twee fronten lijken zich inmiddels te verharden. Eerder werden in het hele land al estafettestakingen gehouden, de aankomende stakingsdag gaat nog een stap verder. In ziekenhuizen door het hele land worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Duizenden patiënten zijn afgebeld en alleen spoedeisende zaken gaan door.

'Zo voorkom je dat mensen onnodig opnieuw opgenomen moeten worden'

Het is een helse klus om alle afspraken van patiënten te verplaatsen en de stakingsdag zo te organiseren dat belangrijke zorg niet in het geding komt. Toch denkt cardiologie-verpleegkundige Marleen Eikelenboom van het Haags Medisch Centrum Westeinde dat er geen andere optie meer is om druk uit te oefenen op de vastgelopen onderhandelingen.

Zij vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de medewerkers van de ziekenhuizen. "Dan kunnen zij meer aandacht besteden aan de patiënten, ze beter verzorgen en beter voorbereid naar huis laten gaan. Zo voorkom je dat mensen onnodig opnieuw opgenomen moeten worden."

Lees ook

Stakingen als laatste redmiddel

Het is nog maar de vraag of de vakbonden en ziekenhuizen tot een akkoord komen. De vakbonden willen dat er 950 miljoen extra komt gedurende de komende drie jaar. De werkgevers zeggen dat dat geld er niet is en wijzen naar het laatste cao-voorstel, dat is afgewezen door de vakbonden. Dit voorstel komt op ruim 750 miljoen extra voor de komende 34 maanden. Tussen de voorstellen van beide partijen gaapt nog een gat van 200 miljoen euro.

Voor Marleen Eikelenboom is staken het laatste redmiddel. Ze ziet geen anderen mogelijkheid meer om haar zorgen kracht bij te zetten. "Verpleegkundigen in het hele land zijn op, ze trekken het niet meer. Op het moment dat de cao niet rondkomt, dan vrees ik dat nog meer kennis, kwaliteit en ervaring uit de ziekenhuizen zullen verdwijnen."

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.