Het hoogste gebouw van Europa staat in Sint-Petersburg. Het Lakhta Center wordt na de zomer opgeleverd en telt 462 meter. De kantoorreus in de vorm van een vlam wordt het nieuwe hoofdkantoor van het Russische Staatsbedrijf Gazprom. Er is werkruimte voor ruim achtduizend medewerkers. 

De Russen raken niet meer zo onder de indruk van die nummer één-klassering, want de afgelopen jaren voerden ze vaak de top tien aan van de hoogste wolkenkrabbers in Europa. 

Het 12-verdiepingenhuis

In Nederland in 1931 was een hoog flatgebouw erg bijzonder. Heel Amsterdam liep uit om de eerste woontoren van de stad, en mogelijk ook van Nederland, te bewonderen: het 12-verdiepingenhuis. Over de vraag of deze toren ook echt de eerste was, wordt nog wel volop gediscussieerd onder historici.

De woontoren kreeg al snel de bijnaam ‘De Wolkenkrabber’, was veertig meter hoog en telde twaalf verdiepingen. De reacties over de betonnen blikvanger varieerden van bewondering voor de constructie tot afgrijzen over de hoogte, en het gevaar dat deze om kon vallen.

Felix Rottenberg: 'De toren gaf me een wijde blik'

Oud-bewoner en voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg woonde er tien jaar en heeft zijn hart verpand aan De Wolkenkrabber. Het waren erg luxe woningen voor die tijd. "Toen dat gebouw werd opgeleverd had het appartementen met vijf tot zes kamers, de woningen waren 150 vierkante meter groot en men had voor het eerst centrale verwarming."

De Wolkenkrabber werd een heuse bezienswaardigheid. "Kinderen konden voor een cent die ze betaalden aan de conciërge naar binnen, gingen met de lift naar boven om van het uitzicht te genieten. Het uitzicht was fabelachtig. En dat heb ik toen ik er woonde ook gezien. Het gaf me een wijde blik", vertelt Rottenberg.

De, inmiddels relatief lage woonkolos uit de jaren dertig in Amsterdam-Zuid heeft nog altijd toekomst. 'De Wolkenkrabber' wordt op dit moment voor miljoenen gerenoveerd.