Willemijn van Kempen is geboren als jongetje. Inmiddels heeft ze een transitie tot vrouw meegemaakt. Maar om officieel vrouw te mogen zijn moest ze zich verplicht laten steriliseren. Daarvoor eist ze nu excuses van de overheid.

Tot en met 2014 was een formele geslachtswijziging, bijvoorbeeld in het paspoort, alleen mogelijk met een verplichte sterilisatie. Voor Willemijn betekende dit dat ze haar kinderwens moest opgeven om officieel als vrouw door het leven te kunnen gaan. De sterilisatie was medisch niet noodzakelijk.

Traumatische ervaring

Al op 17-jarige leeftijd was Willemijn al met haar transitie bezig. "Uiteindelijk onderging ik op 37-jarige leeftijd de operatie. Ik heb dit acht jaar uitgesteld mede vanwege die eis tot sterilisatie. Ik heb destijds gevraagd of ik genetisch materiaal mocht opslaan, maar dat mocht niet, dan kreeg ik geen positief behandeladvies, ik werd gedwongen om keuze te maken. Dit was traumatisch voor mij, daarom heb ik de keuze lang voor mij uitgeschoven en met mij vele anderen."

Volgens Transgender Netwerk Nederland staat het verhaal van Willemijn niet op zichzelf. Naar schatting zouden er sinds 1995 ruim 1200 transgender en intersekse mensen hiervan het slachtoffer zijn geworden.

Willemijn als kind
Bron: EenVandaag

Schending mensenrechten

Dankzij een wijziging van de Transgenderwet in 2014 is de verplichte sterilisatie verleden tijd. Tegenwoordig kan een geslachtswijziging geregeld worden met een officiële verklaring van een arts. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in 2017 over vergelijkbare wetgeving in Frankrijk dat die in strijd was met fundamentele mensenrechten.

Toch is het voor Willemijn belangrijk dat haar leed en dat van alle anderen niet in de vergetelheid raakt. "Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe dat er aan toe ging," vertelt ze. Daarom besluit zij nu met haar verhaal naar buiten te treden. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechten organisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.