De Algemene Beschouwingen zijn in volle gang. PVV-leider Geert Wilders noemde premier Rutte daar 'knettergek'. Waarom? Volgens Wilders liet de minister-president in de afgelopen vijf jaar 400 duizend niet-westerse allochtonen ons land binnen.

Klopt die bewering ook? Om daar achter te komen, moeten we er eerst achter komen welke groep onder de term 'niet-westerse allochtonen' valt. 

'Herkenbaar anders'

De term 'allochtoon' wordt pas sinds de jaren '70 gebruikt. Politica Hilda Verwey-Jonker gebruikte het woord als eerste, vertelt Marlou Schrover. Zij is hoogleraar geschiedenis en migratie aan de Universiteit Leiden en legt uit waar het woord vandaan kwam. "Het was bedoeld als nieuwe term die minder een bepaalde klank heeft. Het komt uit het Grieks en werd gebruikt in de geologie. Daar duidt het op een gesteente dat herkenbaar anders is in een steenlaag." 

Tanja Traag, van het CBS, vertelt dat we het bijna over iedereen hebben als we de term niet-westers gebruiken. "Niet-westerse allochtonen komen uit Azië, behalve Japan en Indonesië, uit Afrika, Latijns-Amerika en Turkije."

De cijfers

Hoogleraar Marlou Schrover heeft wel een verklaring waarom Geert Wilders in de Kamer met een hoog getal als 400 duizend strooit. "Met zo'n cijfer benadruk je dat het er vreselijk veel zijn. Het geeft een zekere dreiging aan. Hij wil benadrukken dat we geen controle hebben." 

Toch ziet het CBS het getal dat Wilders noemt niet terug in de statistieken. "In 2013 waren er 1.086.677 mensen met een niet-westerse migratieachtergond in de eerste generatie en in 2018 is dat toegenomen naar 1.243.151." Dat geeft een toename van 156.474 migranten in de eerste generatie. "Tel je daar de tweede generatie bij op, van 120.274, dan kom je op 276.748. Dat is bij lange na nog niet het aantal dat Geert Wilders noemt", vertelt Tanja Traag.

Kortom: we kunnen concluderen dat de uitspraak van Wilders niet klopt. Er kwamen zo'n 125 duizend niet-westerse allochtonen minder naar ons land dan hij beweerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.