De Waalstrandjes van Nijmegen zijn voor veel Nijmegenaren populair recreatiegebied. Deze strandjes zijn ook het graasgebied van wilde konikpaarden. Twee van deze paarden moeten worden afgemaakt; ze zijn te agressief. Volgens Willem Verriet, eigenaar van de paarden, zijn de twee dieren niet te redden. Te veel contact met mensen heeft de paarden afhankelijk gemaakt. "Deze paarden zijn zo vermenselijkt dat we dit gedrag niet meer af kunnen leren." Klopt dat?

Als grote schuldige voor de problematiek aan de strandjes wijst eigenaar Verriet naar de badgasten. Zij zouden de paarden aaien, voeren en aanhalen. Inmiddels zijn de dieren zo gewend aan mensen dat zij niet meer anders weten. Krijgen ze even geen eten, dan kunnen ze agressief reageren. Onlangs werd een jongetje door een van de paarden in zijn schouder gebeten. 

update
clock 15-08-2018 13:58

Protesten tegen het slachten van de twee konikpaarden hebben ervoor gezorgd dat ze vooralsnog blijven leven. Ze worden verplaatst naar de Noordwaard in de Biesbosch, waar ze de komende paar maanden afgezonderd leven. De hoop is dat ze daar tot rust kunnen komen. In de tussentijd wordt gekeken naar permanente opvang, waarvoor zich vier serieuze kandidaten hebben aangediend.

'Geen flauw benul wat wild is'

"We zijn met z'n allen zo geürbaniseerd dat we geen flauw benul hebben wat ‘wild’ is", zegt Hugh Jansman, ecoloog van het Wageningen Research Center. "Huisdieren zijn ons bekend. Die kunnen we voeren, maar het gaat hier om wilde dieren. We maken dieren dood op deze manier", aldus Jansman.

Machteld van Dierendonck is expert dierengedrag aan de Universiteit Utrecht. Ook zij ziet mensen vaak in de fout gaan met wilde dieren. "Ik zag laatst een meisje, zittend op een Schotse hooglander, gefotografeerd worden door haar vader. Als je die mensen vervolgens aanspreekt, snappen ze niet eens dat ze iets fout doen."

Oplossen bijna onmogelijk

De onderzoekers geven aan dat het bijna onmogelijk is om hier iets aan te doen. "We kunnen ze niet in de achtertuin zetten. We nemen ook geen leeuwen en vossen in bescherming. Het besef moet eens landen dat we hier met wilde dieren te maken hebben", zegt Van Dierendonck. De onderzoekster geeft aan dat de dieren geen contact met mensen zouden moeten hebben. 

Ook Hugh Jansman beaamt dit: "De oplossing zou afgrenzen zijn, dan kunnen de paarden ongestoord grazen. Op die manier worden ze weer rustig en verandert het gedrag." Jansman ziet dit echter niet snel gebeuren. "Uiteindelijk kiezen mensen toch vaak voor zichzelf."

Paarden altijd in buurt van mensen

Machteld van Dierendonck vertelt dat een omgeving zonder mensen essentieel is voor deze ‘agressieve’ dieren. "Om verandering in gedrag te bewerkstelligen, moeten de paarden echt in een gebied leven zonder mensen."

Afleren van het agressieve gedrag is in theorie dus mogelijk, maar dan dient zich een ander probleem aan. De paarden moeten afgezonderd worden van mensen, maar de onderzoekers zien daar weinig tot geen ruimte voor. "Ik kan mij vooralsnog geen plek in Nederland bedenken waar paarden kunnen grazen zonder in aanraking te komen met mensen. Daarom denk ik dat slachten voor nu wel de beste optie is. Op deze manier leven is geen pretje voor de Konikpaarden”, zegt Van Dierendonck.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.