Iedereen die rondloopt met een telefoon waarvan de wifi aanstaat kan gevolgd worden door City Traffic. Dat bedrijf meet in 40 steden in Nederland de drukte in winkelstraten. Die data wordt doorverkocht aan gemeentes en winkeliers. Maar is het inzamelen van die gegevens een schending van privacy of alleen maar handig voor iedereen?

Dave Borghuis, oprichter van Hackerspace Tkkrlab en lid van de Piratenpartij, heeft een klacht ingediend tegen wifi-tracking in de binnenstad van Enschede, waar hij vandaan komt. Hij is ontevreden over de manier waarop de gemeente en City Traffic aan gegevens komt over passanten. “Het is de omgekeerde wereld. In plaats van dat je wordt gevraagd om toestemming, moet je jezelf uitschrijven op de website van City Traffic zodat je niet meer gevolgd wordt.”

Regels

Er is een aantal regels waar bedrijven rekening mee moeten houden tijdens het Wifi-tracken. Gegevens mogen bijvoorbeeld niet langer dan 24 uur bewaard worden en gemeenten zijn verplicht om aan te geven dat er wifi-tracking in de binnenstad plaatsvindt. Volgens Borghuis gebeurt dat nog niet voldoende. “De stickers die gemeente Enschede in de stad heeft gehangen zijn klein en ook nog eens onleesbaar.”

MAC-adres

Elke telefoon zendt een unieke code uit via het wifi-signaal, een MAC-adres. Die code zegt in principe alleen iets over het type telefoon. Het bedrijf City Traffic heeft sensoren in de binnenstad waarmee ze dit MAC-adres oppikken. Daarmee weten ze we hoeveel personen er in de binnenstad zijn, wat de looproute is en hoe vaak mensen terugkeren. City Traffic geeft aan dat het MAC-adres volledig geanonimiseerd wordt zodra het binnenkomt, waardoor personen dus niet meer te herleiden zijn. Volgens technologie-experten jurist Danny Mekić gaat dat nog steeds te ver. “Stel je even voor dat je door een stad loopt en dat je gevolgd wordt door iemand die wil weten waar je heen gaat en hoe vaak je terugkomt. Als je daar bezwaar tegen maakt zegt hij: ‘Maak je geen zorgen, het is volledig anoniem,’ dan accepteer je dat toch ook niet?”

Noordwijk

Verslaggever Edwin Mooibroek bracht een bezoek aan Noordwijk, waar de meeste sensoren hangen van City Traffic. Hij sprak daar met Stephen van Es, hoofd van de Stichting Noordwijk Marketing. Hij is vooral tevreden over de voordelen die wifi-tracking met zich meebrengt. “Als we een evenement organiseren kunnen we gelijk zien wat voor effect het heeft op de winkels en op de horeca. Zo kun je zien welke evenementen wel en niet werken. Het is ook handig voor het verkeer. We komen erachter welke wegen meer of minder gebruikt worden en zo kunnen we het verkeer sturen en de verkeersdruk beter verdelen om files te voorkomen.”