Cosmetisch artsen zien een wildgroei aan tandartsen die botoxbehandelingen doen met een cosmetisch doel. En dat mag niet zeggen ze. Maar tandartsen vinden dat ze prima in staat zijn om de botoxspuit te hanteren.

Het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam tikte onlangs een tandarts uit het Gooi op de vingers. De tandarts was gedaagd door een cliënt die zij behandeld had met botox voor hangende oogleden. Daarbij had de cliënt schade opgelopen aan haar gezicht. De tuchtrechter heeft bepaald dat de tandarts moet stoppen met het injecteren van botox en fillers buiten het mondgebied. Ook mag ze zich niet meer voordoen als cosmetisch arts.

Niet meer bijklussen

Cosmetisch artsen hopen dat daarmee een einde komt aan het bijklussen van tandartsen. Voorzitter Catharina Meijer van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde: "Er is geen speld tussen te krijgen. Een tandarts is geen arts en niet bevoegd en bekwaam om botox- en fillerbehandelingen te doen."

Tandarts Hester Robbe, die ook penningmeester is van de Nederlandse Vereniging van Dento Faciale Esthetiek, voert naast haar tandartspraktijk ook botoxinjecties uit. Ook wanneer die niet per se binnen de mondheelkundige zorg vallen. "Een tandarts weet als geen ander een botoxinjectie te geven. Wij zijn heel goed geschoold in alles dat zich in het hoofd en de hals bevindt."

Maar, zegt Catharina Meijer, dat is niet relevant. "Het gaat om de wet. En een tandarts is geen arts en dus niet bevoegd of bekwaam om injecties te geven die niet binnen de tandheelkundige zorg vallen."

Buiten bevoegdheid

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat tandartsen niet bevoegd zijn om te injecteren als het geen tandheelkunde betreft. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat het injecteren van lippen en rimpels met botox of fillers buiten hun bevoegdheid valt.

De voorlichting vanuit het ministerie wordt verbeterd. Zo wordt er gewerkt aan een zogeheten 'kwaliteitskader cosmetische geneeskunde'. Daarin komt te staan wat wordt verstaan onder goede cosmetische zorg en welke bekwaamheidseisen gelden voor het uitvoeren van cosmetische ingrepen, waaronder het injecteren van botox en fillers.

Tv-reportage: cosmetisch artsen zien een wildgroei aan tandartsen.