Zandvoort lijkt de winnaar te worden in de strijd om het terughalen van de Formule 1 naar Nederland. Toch moet er nog veel gebeuren voor de GP ook écht gehouden kan worden. Verantwoordelijk wethouder van Zandvoort Ellen Verheij-de Haas is desondanks positief. "Ik hoop gewoon dat het goed komt."

De uiteindelijke beslissing over 'de GP van Nederland' ligt bij het circuit zelf en de organisatie van de Formule 1. "Als gemeente willen we in elk geval graag bijdragen", zegt de wethouder.

Nostalgie naar jaren 80

Vanaf de jaren 50 tot en met 1985 werd de GP van Zandvoort al georganiseerd. "Er hangt nu dan ook een gevoel van nostalgie en positieve herinneringen aan 1985, het jaar dat Niki Lauda de laatste Grand Prix won."

Uiteindelijk stopt de Nederlandse GP door te hoge kosten, en klachten over geluidsoverlast. Verheij wil ervoor waken dat dat ook nu een probleem gaat vormen. "We hebben ook aandacht voor het aspect van geluidsoverlast. We zullen het aantal geluidsdagen op het circuit ook niet verruimen. De bestaande regelgeving blijft plaatsvinden: er mogen er twaalf zijn per jaar." Verheij hoopt vooral dat het evenement als iets positiefs wordt gezien. "Als gemeente zullen we ons hard inzetten om de overlast te beperken."

Files en geld

Een ander vraagstuk is de verkeersdrukte rond het circuit. Zandvoort staat, bijvoorbeeld op stranddagen, al vaak vast. "Dat wordt de grote uitdaging", zegt de wethouder. "Om de autosportliefhebber te overtuigen niet met de auto te gaan. We vragen de NS ook vaker af en aan te rijden met de trein, maar vragen mensen ook om vooral op de fiets te komen."

Ook zal het organiseren van het evenement zo'n 40 miljoen euro gaan kosten. "Wij zijn als gemeente best bereid onze portemonnee te trekken, maar er is commitment van alle lagen van de overheid nodig, het is tenslotte 'de GP van Nederland'." VVD-Kamerlid Rudmer Heerema zei eerder al dat 'we moeten kijken wat onze rol als overheid is. Er is geen race waarbij de overheid geen rol heeft. Nederland kennende zal die rol wel wat kleiner zijn."

'Hoogmis van de fossiele industrie'

De gemeente en de coalitie zijn dus wel te porren voor de GP van Zandvoort, maar niet iedereen is zo positief. Lammert van Raan, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, noemt het 'volledig misplaatst' om de Formule 1 naar Zandvoort te halen. "De Formule 1 is de hoogmis van de fossiele industrie. Wij zouden zeggen: richt je op duurzame dingen." Het standpunt van Rudmer Heerema vindt hij ook ongepast. "Hij wil meer geld naar de autosport laten gaan, dan naar beweging."

Wethouder van Zandvoort Ellen Verheij-de Haas is het oneens met Van Raan. "Ik ben het er niet mee eens om dit volledig in het negatieve te trekken. De Formule 1 brengt ook technologische vernieuwingen met zich mee. Als gemeente kunnen wij ook letten op een meer duurzame voetafdruk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.