Als president Trump na een lange verkiezingsdag eindelijk voor de camera verschijnt, duurt het niet lang of hij claimt de overwinning en zegt dat er sprake is van grootschalige fraude. 5 vragen daarover aan verslaggever Tom van 't Einde die in Amerika is.

1. Waarom zegt Trump dat er is gefraudeerd?

Dat hij deze move maakt is niet iets wat uit de lucht komt vallen. Tijdens zijn campagne zinspeelde de president er geregeld op dat de de Democraten er alles aan zouden doen om de verkiezingen van hem te 'stelen' en dat de vele stemmen per post onbetrouwbaar zijn. Het is een beschuldiging die hij ook nu blijft herhalen. Zeker als steeds meer staten naar Joe Biden blijken te gaan en zijn kans op een tweede termijn verdampt. De president laat er geen gras over groeien en zet meteen een leger advocaten aan het werk om zijn gelijk te bewijzen.

Lees ook

2. Waar is er volgens Trump gefraudeerd?

De advocaten richten hun pijlen vooral op de belangrijke swing states Michigan, Georgia en Pennsylvania. Trumps zoon Eric is zelfs persoonlijk naar Pennsylvania gereisd om erop toe te zien dat er niet opeens 'op magische wijze' pallets vol stembiljetten voor Joe Biden opduiken. Hij herhaalt de beschuldigingen van zijn vader: "Hier is gewoon sprake van fraude. Het is klip en klaar", zegt hij op hoge toon.

Achter hem staat Rudy Guiliani de persoonlijke advocaat van zijn vader die eraan toevoegt: "Dit is het meest ondemocratische wat ik ooit heb gezien." Zijn doel is duidelijk: bewijzen dat president Trump wel degelijk gewonnen heeft. De harde beschuldigingen halen het nieuws.

3. Wat zijn de beschuldigingen van fraude tot nu toe?

in Pennsylvania, waar bijna 6.5 miljoen mensen naar de stembus zijn gegaan, hebben advocaten van Trump 93 mogelijke gevallen van fraude ontdekt. Het gaat om stembiljetten die niet helemaal juist zijn ingevuld. In een hoorzitting liet de rechter al doorschemeren dat het niet genoeg is om de stemmen niet mee te tellen, laat staan dat er sprake is van fraude.

Een andere staat waar volgens Trump sprake is van fraude is Georgia. Daar zijn een kleine 5 miljoen mensen naar de stembus gegaan. Trumps advocaten zeggen dat er bij 53 stemmen sprake is van een probleem. De stembiljetten zouden te laat zijn ingediend en dus niet mee mogen tellen. Ze baseren zich op twee getuigen die later onder ede verklaren dat ze eigenlijk helemaal niet weten of de stembiljetten op tijd zijn ingediend of niet. De rechter legt de aanklacht dan ook naast zich neer. De stemmen tellen gewoon mee.

In de staat Michigan startte de campagne van Trump een zaak omdat waarnemers onvoldoende toezicht zouden hebben gehad op het tellen van de stemmen. Het team van Trump wil daarom de stembiljetten zélf opnieuw controleren en eiste dat het tellen volledig zou worden stilgelegd totdat er waarnemers van Trump aanwezig zouden zijn. De rechter wees de eis af. Het vonnis met daarin meer details over het besluit van de rechter komt later officieel naar buiten.

In Nevada gaan Trumps advocaten nog een stap verder. Ze zeggen dat er stembiljetten zijn meegeteld van mensen die overleden zijn en dus niet zelf hebben gestemd. Ze beloven bewijs, maar dat blijft vooralsnog uit.

Verslaggever Tom van 't Einde vanuit Amerika.

4. Wat wil Trump dat er nu gebeurt?

Hoewel er tot nu toe geen bewijzen zijn voor grootschalige fraude en die ook niet te vinden zijn in de aanklachten van zijn advocaten, eist de president dat er gestopt wordt met het tellen van de stemmen.

De president eist niet alleen dat stemmen niet meegeteld worden maar eist in verschillende staten ook een hertelling. Ook daarvoor lijkt tot nu toe geen aanleiding en het is maar de vraag of het enig verschil maakt. Joe Biden heeft bijvoorbeeld in de staat Wisconsin 21.000 stemmen meer gekregen. De kans is klein dat er zoveel stemmen verkeerd zijn geteld.

5. Hoe groot is de kans dat de uitslag door deze beschuldigingen verandert?

De uitkomst van de verkiezingen zal door de beschuldigingen niet veranderen. Toch weerhoudt het de president er niet van om de overwinning te blijven claimen. Ook al komen zijn advocaten niet met overtuigend bewijs. Juridisch is er op dit moment geen grond voor de beschuldigingen, maar toch echoën de woorden van de president door in conservatieve kringen in heel Amerika. Of het waar is of niet, een grote groep Amerikanen gelooft er inmiddels heilig in dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.

Uitlegvideo: Waarom je ook zonder de meeste stemmen president van de VS kan worden

3 miljoen stemmen. Dat was in 2016 het verschil in de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In Trumps nadeel, maar tóch werd hij president. Hoe kan dat? En kan zoiets dit jaar weer gebeuren? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.