Rijkswaterstaat en wegenbouwbedrijven doen er alles aan om te zorgen dat wegwerkers veilig zijn. Toch vinden wekelijks botsingen plaats met pijlwagens en botsabsorbers. Vakbonden willen daarom dat wegen helemaal worden afgesloten bij werkzaamheden.

"We moeten hele wegvakken afsluiten als er gewerkt gaat worden. Alleen dan kan je de veiligheid garanderen", zegt René van der Steen, voorzitter van wegwerkersvakbond Het Zwarte Corps. Volgens hem is het afsluiten van de weg de enige manier om deze ongelukken terug te dringen. Het pleidooi van Van der Steen vindt steun bij collega-vakbond FNV Bouw.

Botsingen

Auto's botsen vaak op zogenoemde pijlwagens of botsabsorbers, de voertuigen die met pijlen aangeven dat je naar de andere rijstrook moet. In 2018 werd achttien keer een voertuig van Rijkswaterstaat aangereden. Veertien keer botste iemand op een pijlwagen en tien keer op een botsabsorber.

In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn alweer zes voertuigen van Rijkswaterstaat aangereden. Wat betreft aanrijdingen met botsabsorbers en pijlwagens staat de teller al op negen keer.

Waarschuwingen genegeerd

Wanneer een auto op zo'n voertuig botst, zijn al kilometers lang waarschuwingen niet gezien of genegeerd. Bij afzettingen of werk aan de weg wordt via waarschuwingsborden lang van tevoren aangegeven dat de auto snelheid moet minderen. Daarna wordt een baan via pijlen vrijgemaakt. Vervolgens zijn er nog roze kruizen. Pas als je die gepasseerd bent, kan je op een botsabsorber of pijlwagen botsen.

Zoveel borden kom je tegen voordat je op een botsabsorber botst.

Toch is dit niet voldoende, legt Van der Steen uit. "Als je ziet hoe hard er langs werkzaamheden gescheurd wordt, hoe vaak het maar net goed gaat, dan zijn alle maatregelen nog niet voldoende om veilig te kunnen werken."

Lees ook

Bekogeld met blikjes en afval

Vakbond FNV Bouw ziet dat bij lang van tevoren geplande projecten het steeds vaker mogelijk is om een omleiding in te stellen. Daardoor zijn wegwerkzaamheden en het verkeer helemaal van elkaar gescheiden.

En dat is volgens Hans Crombeen van FNV Bouw hard nodig, en niet alleen omdat mensen te hard rijden. "Wegwerkers worden bekogeld met blikjes en afval. Ze worden bespuugd en uitgescholden terwijl ze zich staan uit te sloven om de weg zo snel mogelijk weer klaar te krijgen", vertelt hij. Volgens hem moeten mensen die te hard langs wegwerkzaamheden rijden een flinke boete krijgen.

Lees ook

Zelf ervaren

Maar dat niet alleen: Crombeen ziet het ook wel zitten als deze overtreders zelf een keer langs de weg gaan staan. "Als je dan een vrachtwagen met 110 kilometer per uur op een meter langs je voelt razen, dan weet je pas hoe gevaarlijk en angstaanjagend dat is."

Als het gaat om het gedrag dat autobestuurders aanleren, zal er wel iets gaan veranderen. Het CBR kondigt aan het theorie-examen voor de auto aan te passen. 'Verkeersinzicht' wordt een apart onderdeel, waarbij bestuurders beter worden voorbereid op voorrangssituaties of gedrag bij werkzaamheden.

Telefoon achter het stuur

Volgens Hans Crombeen rennen wegwerkers nu aan de kant wanneer ze een auto of vrachtwagen zien aankomen waaruit een blauwe gloed schijnt. Dat duidt er namelijk meestal op dat de chauffeur met zijn mobiel of iPad bezig is en niet met het verkeer.

Hij pleit daarnaast voor meer dagwerk en het verspreiden van werkzaamheden over het hele jaar. "Nu is de tijdsdruk vaak zo groot, ook binnen het werkvak, dat de kans op ongelukken daardoor veel groter is, zowel langs als binnen het werkvak."

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.