Weer zijn de financiën van het koningshuis negatief in het nieuws gekomen. Gisteren werd bekend dat koning Willem-Alexander een compensatie krijgt voor de belasting die hij moet betalen over opbrengsten van zijn vermogen. 

Het gaat om een regeling die in de jaren ‘70 onder protest van topambtenaren tot stand is gekomen. Hierover zijn in het geheim afspraken gemaakt. In een notite uit de ministerraad staat dat de publieke discussie in de Kamer vermeden moest worden. Vanaf de jaren '70 moesten de Oranjes vermogensbelasting betalen, waar ze naar nu blijkt compensatie voor ontvangen. Prins Bernhard speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de regeling.

De compensatie is verwerkt in de (belastingvrije) uitkering die het staatshoofd ontvangt. Om hoeveel het gaat is niet bekend, omdat de begroting van het Koninklijk Huis onduidelijk is. Maar volgens RTL Nieuws zouden de Oranjes tot op heden 7 miljoen euro hebben ontvangen aan belastingcompensatie.

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend is kritisch over de compensatie, die hij onwenselijk noemt: "Stop daarmee. Maak alle kosten openbaar, dan is het gezeur afgelopen."

Het koningshuis kwam de afgelopen jaren vanwege hoge kosten al vele malen in opspraak. Zo was er veel te doen over het onderhoud van de Groene Draek, het onderhoud van Huis ten Bosch, de verbouwing van Landgoed Horsten in Wassenaar, de vakantievilla van Willem-Alexander in Mozambique en de aanlegsteiger bij het vakantiehuis in Griekenland. Ook was er veel te doen over postbusconstructies via paleis Noordeinde

Keer op keer raakt het koninklijk huis in opspraak vanwege financiële perikelen. Hoe schadelijk is dit voor het draagvlak van het koningshuis? En wat voor rol spelen zij hier zelf in?

We spreken hier onder andere over met journalist en tv-presentator Jort Kelder en Willem Vermeend.