De weduwen van brandweermannen die zijn omgekomen bij de vuurwerkramp in Enschede slepen de staat voor de rechter. Ze willen weten wat er in een geheim rapport staat met daarin vermoedelijk hevige kritiek op het politieonderzoek naar de oorzaak van de ramp. De precieze toedracht van de vuurwerkramp is nooit duidelijk geworden. 

“Na die 15 jaar zitten we nog steeds met zoveel vragen”, zegt Mathilde van der Molen, een van de weduwen. Advocaat De Witte wil op basis van de Wet Openbaarheid en Bestuur de Staat dwingen het rapport openbaar te maken. Ook begint hij een apart getuigenverhoor. 

In EenVandaag praat Mathilde van der Molen over de laatste 15 jaar en hoe het is om nog steeds niet te weten wat er toen precies gebeurd is. Ook reageert voormalig politierechercheur Jan Paalman op het laatste nieuws. Paalman was als rechercheur betrokken bij het onderzoek naar de ramp en had toen al forse kritiek op hoe dat onderzoek verliep. 

Volgende week is het 15 jaar geleden dat de vuurwerkramp bij SE Fireworks in Enschede zich voltrok. In totaal kwamen 23 mensen om bij de ramp en 1000 mensen raakten gewond.