Maar liefst 1,3 miljoen mensen in ons land werken af en toe in de nacht. Toch zegt arbeidsdeskundige Sonja Smits dat we 'als mens niet gemaakt zijn om 's nachts te werken'. Heeft ze gelijk?

"We verstoren onze biologische klok", zegt Smits in het AD. Mensen die vaak in de nacht werken zouden meer kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen.

'Je ziet de wereld wakker worden'

Thomas van Groningen is ervaringsdeskundige: als radio-dj voor BNR maakt hij zijn show 's nachts. Voor hem is het ideaal. "Ik hou wel van die nacht. Ik vind dat heerlijk. Om 3 uur de wekker zetten en dan voor 4 uur al in de auto zitten. Je ziet de wereld langzaam wakker worden."

"Zeker ook in de zaterdagnacht: dan gebeurt het. Het heeft een bepaalde vibe die je overdag niet hebt." Wel let hij goed op zichzelf en zijn rust: Van Groningen probeert minimaal 6 uur per nacht te slapen. "Dus als mijn wekker om 3 uur gaat, dan dwing ik mezelf wel om voor 21 uur in bed te liggen."

Lees ook

Dagdieren

Voor Van Groningen, en ongetwijfeld een hoop andere nachtwerkers, is 's nachts werken dus erg fijn. Maar is ons lichaam er ook op ingesteld? Bert van der Horst is chronobioloog bij het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen biologie en de tijd en kan dat vertellen. "We hebben een centrale klok in onze hersenen", vertelt hij. "Die tikt niet precies per 24 uur, maar die reageert op licht. Dat licht zorgt ervoor dat wij een 24-uursritme hebben."

Dat licht heb je dus niet als je 's nachts wakker bent. "Wij zijn zelf dagdieren, om het maar zo te zeggen. Als we 's nachts werken dan zijn we wakker op het moment dat ons lichaam zegt: je moet slapen. Onze biologische klok en stofwisseling staan dan in de slaapstand."

Gezondheidsproblemen

"Het betekent dat je aan het werk gaat op het moment dat je lichaam daar niet optimaal op is uitgerust", zegt Van der Horst. En dat kan dus inderdaad leiden tot problemen met je gezondheid. "Een verminderde alertheid of concentratie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas. Maar ik wil daar wel bij zeggen dat een sigaret roken nog steeds veel schadelijker is dan werken in ploegendienst."

Het is dus waar: we zijn echte dagdieren en zijn niet gemaakt om in de nacht te werken. Toch zijn er een hoop mensen die het wel doen. Het belangrijke dan is dat je goed voor jezelf zorgt.

Feit of Fictie: Zijn we wel gemaakt om 's nachts te werken?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.