Werd de wolf een paar maanden geleden in ons land nog maar heel af en toe gezien, nu wordt hij iedere dag wel ergens waargenomen. En hij richt schade aan. Zo toont recent DNA-onderzoek aan dat in Drenthe negen schapen zijn doodgebeten door een wolf. En dat er niet één, maar tenminste twee wolven door de provincie trokken.

EenVandaag is de hele week in Drenthe en stelt betrokkenen de vraag: is Nederland klaar voor de terugkeer van de wolf?

Aflevering 1

Roos Oosterbaan spreekt met een van de gedupeerde schapenhouders: Eise Boersma uit Benneveld. Drie weken geleden vond hij dode schapen. "In één keer is het mooiste dat je hebt weg," vertelt Boersma.  Door DNA-onderzoek is nu bewezen dat het het werk van de wolf was. Inmiddels heeft hij meerdere aanpassingen gedaan om de wolf tegen te houden.

Luister & lees meer:

Aflevering 2

De werknemers van organisatie Wolven in Nederland, een samenwerking van natuurorganisaties, gaan op zoek naar sporen van de wolf in Drenthe. Hoewel ze om de haverklap meldingen krijgen van mensen die hem gezien hebben, is het nog niet eenvoudig ook pootafdrukken of ontlasting van het dier te vinden. 

Aflevering 3

In de derde aflevering is Roos Oosterbaan op stap met ecoloog Erwin van Maanen in het gebied over de grens bij Duitsland waar wolven Nederland binnenkomen. Volgens hem zal na de wolf ook de lynx in Nederland zijn opwachting maken.

Aflevering 4

Gedeputeerde van Drenthe Henk Jumelet heeft te maken met de voor- en de tegenstanders van de wolf in Nederland. Het is een lastige klus om al die belangen bij elkaar te brengen, vertelt hij. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.