Een verdrag waar Europa 12 miljard mee kan verdienen, en Nederland mogelijk 1,2 miljard. En toch hangt het aan een zijden draadje. Het gaat over CETA, een handelsovereenkomst tussen Europa en Canada. Er wordt al sinds 2009 gesproken, maar vandaag werd duidelijk dat Wallonië nog teveel vraagtekens heeft en niet wil ondertekenen. In EenVandaag, wat is CETA, wat zijn de voordelen en waarom is het verdrag zo omstreden?

Robert Roodenburg, directeur van de branchevereniging voor handelaren in bloemproducten (VGB) en econoom Mathijs Bouman omarmen het handelsakkoord. De Consumentenbond daarentegen sloot zich een maand geleden aan bij de tegenstanders van CETA. In de studio legt Sandra de Jong van de Consumentenbond uit welke problemen zij voor de consument zien.

Voordelen

De belangrijkste voordelen in het vrijhandelsakkoord zijn het vereenvoudigen van de handel tussen Canada en Europa. Bedrijven hoeven bijna geen importtarieven meer te betalen als ze producten exporteren. Ook accepteren Canada en Europa elkaars technieken voor de productie van goederen. Deze gemakken bevorderen de handel, vergroten de concurrentie en dit kan dus ook betekenen dat prijzen van producten omlaag gaan. 

Nederland is de grootste exporteur van bloemen en planten ter wereld. We exporteren jaarlijks voor 6 miljard euro wereldwijd. Naar Canada exporteren we voor ongeveer 9 miljoen. Daarmee is Canada voor de bloemenhandel niet de grootste speler, maar Robert Roodenburg is blij met CETA en legt uit hoe goed het voor zijn branche is als de drempels voor export worden verlaagd.

'Vooral voordeel voor multinationals'

Tegenstanders vrezen dat vooral multinationals baat hebben bij het vergroten van de concurrentie en dat kleine bedrijven worden opgeslokt. Ook worden de cijfers waaruit blijkt dat met CETA winst kan worden gemaakt en er banen bij komen niet vertrouwd. Veruit de belangrijkste kritiek is er op het speciale 'tribunaal' dat met CETA wordt opgericht. Bedrijven die investeringen doen in een land die uitlopen op een conflict kunnen via een speciale rechtsgang een land aanklagen. Als dit leidt tot een schikking betaalt de belastingbetaler daarvoor de prijs.

Onduidelijkheid over garanties

De Consumentenbond wijst er onder meer op dat het in CETA onduidelijk is wat de consumenten aan garanties krijgen als ze producten uit Canada kopen. Daar was nooit iets over geregeld en de bond ziet het als een gemiste kans dat daar in CETA niks over wordt vastgelegd.

CETA wordt wel het kleine zusje van TTIP genoemd. In TTIP worden de voorwaarden voor de handel met Amerika vastgelegd. Nu CETA wordt uitgesteld, is het ook spannend of het lukt om de handen op elkaar te krijgen tegen TTIP.

Morgen is er op het Museumplein in Amsterdam een demonstratie tegen handelsakkoorden.

update
clock 21-10-2016 18:03

Canadezen vertrekken zonder CETA-akkoord

De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vanmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt.

Volgens Belgische media zei ze bij haar vertrek dat de gesprekken met Wallonië zijn beëindigd en mislukt. ,,Ik ben teleurgesteld", aldus de minister. "Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."

Eerder vandaag zei de Waalse premier Paul Magnette nog in het Waalse parlement dat er ,,een wil is om vooruit te gaan, maar er is geen akkoord." Canada en de EU boden Wallonië op dat moment onvoldoende om in te stemmen met CETA.

Door het aanhoudende verzet van de Walen lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel steeds minder aannemelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.