Blokker heeft een recordverlies over 2017 bekend gemaakt. De winkelketen leed een verlies van maar liefst 344 miljoen euro. Het is de vraag of het dit jaar beter zal gaan, in een tijd waarin consumenten kiezen voor online shoppen en dat het liefst goedkoop doen. Gaat Blokker de V&D achterna?

In 2016 onderging Blokker nog een make-over. De winkels werden opnieuw ingedeeld en kregen een volledig nieuwe stijl. Ook een nieuw logo moest een impuls geven aan de formule. Zelfs de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker werd ingehuurd om reclame te maken voor de winkelketen: 

Het lijkt er nu op dat alle moeite weinig resultaat heeft opgeleverd. De verliezen hielden aan.

Een veranderde winkel

Oud-winkelmanager Gerrie Spijkerman van Blokker vertelt dat het lot van de winkelketen haar aan het hart gaat: "Ik ben inmiddels al negen jaar uit de roulatie. Sindsdien zie ik wel een groot verschil." Volgens Spijkerman is het aanbod in de winkel enorm veranderd: "Sponsjes, theezeefjes: al die spullen zitten inmiddels niet meer in de collectie. Terwijl de Blokker met die kleine artikelen groot is geworden." 

Als Spijkerman nu nog eens in de winkel is, weet ze niet wat ze ziet: "Met Moederdag moest ik altijd extra personeel inzetten. Dit jaar zag ik maar een stuk of vijftien klanten in de winkel bij mij in de buurt."

'Blokker redt het voorlopig wel'

Barbara Rijlaarsdam, journalist bij NRC Handelsblad en auteur van een boek over de geschiedenis van Blokker, verwacht dat de winkelketen het voorlopig nog wel redt. Dat geeft ook de leiding van de winkel aan. "Volgens de interim-topman gaan ze absoluut de V&D niet achterna. Zij zeggen op het nippertje het tij te hebben gekeerd. We kunnen alleen maar geloven dat dat klopt." De twee enige aandeelhouders van de winkelketen zijn de echtgenote van de in 2011 overleden Jaap Blokker en zijn broer Ab Blokker. Zij zullen niet snel de stekker eruit trekken, denkt Rijlaarsdam.

Het hoge verlies van 2017 komt volgens Rijlaarsdam door kosten als gevolg van de reorganisatie. Volgens de directie zal het vierde kwartaal van 2017 alweer herstel laten zien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.