Het Openbaar Ministerie eist 5.000 euro boete in de zaak tegen Geert Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Maar ondertussen hebben we door het hele mediacircus rondom deze rechtszaak het beruchte filmpje met de minder-minder uitspraak wel ontzettend vaak gezien. De rechtszaak lijkt de PVV-voorman dus geen windeieren te leggen.

Wilders twittert al de hele dag over de zaak. Zojuist plaatste hij een foto waarin de Kamerleden van de PVV een grote vlag met de afbeelding van Wilders en een stuk ducktape over zijn mond lieten zien in de Kamer, precies op het moment dat het OM de eis bekend maakte. De PVV gebruikt deze strafzaak dus heel slim in de verkiezingsstrijd.

Dat vindt ook politiek commentator Kees Boonman. 'De PVV speelt de gebeten hond, kruipt in de slachtofferrol.' Electoraal onderzoeker Josse de Voogd denkt dat deze zaak ook alleen maar bijdraagt aan de populariteit van Wilders. Als electoraal geograaf ziet hij dat alleen Wilders erin slaagt om de kiezers te bereiken. Hij weet dat de Nederlandse bevolking veel witter is dan gedacht. HIj weet welke gevoelens er leven rondom immigratie en de Islam. En hij ziet hoe het sociaal economisch met de kiezers gesteld is. Wilders is rechts als het om de multiculturele samenleving gaat en links als het om zorg, werk en inkomen gaat en pakt het beste van de PvdA en de VVD, legt De Voogd uit.

Verslaggever Harm van Atteveld ging naar Venlo noord waar Wilders geboren is. Hij vraagt  daar hoe de mensen denken over de strafeis en peilt de populariteit van Wilders.

Wilders heeft inmiddels gereageerd op de onvoorwaardelijke strafeis van het OM. En ook dat past perfect in de PVV-verkiezingscampagne.