Tien jaar geleden deed de smartphone zijn intrede. En nu, anno 2017, kunnen we niet meer zonder. Maar wat doet de smartphone met ons brein? Of ons seksleven? Samen met Wouter van Noort, techjournalist van NRC, onderzoekt EenVandaag in drie afleveringen de mooie en minder mooie kanten van altijd maar online zijn.

Kunnen we multitasken? Bezig zijn met onze telefoon en ons werk bijvoorbeeld? In het AttentionLab aan de Universiteit Utrecht wordt onderzoek gedaan naar smartphonegebruik en aandacht. Dit doen ze door te kijken naar oogbewegingen. “Want aandacht en oogbewegingen zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Hiermee kunnen we achterhalen wat de trucjes zijn die mensen uithalen om hun aandacht te verdelen”, zegt Stefan van der Stigchel van het AttentionLab. 

Afleiding

Zo blijkt uit onderzoek dat een geluidje of trilling van je telefoon je helemaal uit je concentratie kan halen. Van der Stigchel: “Er zijn experimenten waarbij de proefpersonen een moeilijke taak doen. Als je de proefpersonen een geluidje laat horen, zakt de concentratie helemaal in.” Concentratie is namelijk iets dat je kunt verliezen. Het is eigenlijk een soort spier die je kunt trainen. “Op het moment dat je je een tijd lang niet geconcentreerd hebt, zul je zien dat je concentratie afneemt, en dat je moeite hebt om er weer in te komen.”

Burn-outs

Is er een relatie tussen smartphonegebruik en burn-outs? “We zien mensen die hun smartphone meer gebruiken, niet goed herstellen van de werkdruk die ze gedurende de dag hebben gehad. Over de tijd ervaren die mensen meer burn-out symptomen” zegt Daantje Derks van de Erasmus Universiteit. Ze doet onderzoek naar smartphonegebruik en stress. “Maar laten we niet vergeten dat het ook goede dingen brengt, zoals flexibiliteit en de mogelijkheid op allerlei locaties te werken. Zolang je er maar op let dat je werk zoekt, waarbij de werksfeer bij jou past. Wil je werk en privé gescheiden houden? Ga dan niet bij een bedrijf werken waar je 24/7 klaar moet staan.”

Advocaten en mediamensen

En als het je echt teveel wordt, kan je altijd nog een Digital Detox doen. “Sommige mensen vinden dat wel saai,” zegt Yordi de Bruin die Digital Detox aanbiedt. Hij vaart mensen naar eilandjes op de Vinkeveense Plassen waar ze helemaal tot rust kunnen komen waar smartphones taboe zijn. “Eigenlijk heb ik dit per ongeluk ontdekt. Ik ging een keer naar een eilandje en vergat mijn telefoon. Dat vond ik zo fijn, om even een momentje voor jezelf te hebben. Mijn creativiteit werd groter en ik kwam helemaal tot rust.” Met name mensen met een drukke baan kloppen bij Yordi aan. “Veel advocaten en mensen die in de media werken.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.