Het houdt veel mensen bezig. Wat als Nederland weer op gang komt? Waarschijnlijk zijn we nog wel een tijd gebonden aan de afstand van 1,5 meter tot elkaar. Maar hoe moet dat?

Voor de uitbraak van het coronavirus zaten we vaak bovenop elkaar in bijvoorbeeld de kroeg of in restaurants. Dat gaat in de anderhalvemetersamenleving straks wel anders, denkt trendwatcher Adjiedj Bakas. Volgens hem gaan we in onze nieuwe samenleving straks veel meer mondkapjes in het straatbeeld zien. "In Azië zie je dat al lang. Inmiddels zijn Beieren en Oostenrijk ook om."

Minder tafeltjes en plexiglas

Voor de restaurants zal het nog een hele uitdaging worden. Bakas heeft al zitten brainstormen met restauranteigenaren. Een logische reflex is de tafels 1,5 meter uit elkaar zetten. "Maar dat wordt een economische ramp", zegt Bakas. De vaste lasten zijn te hoog. Hij wijst naar Hong Kong, waar sommige restaurants plexiglas tussen of zelfs op de tafels hebben geplaatst.

Bij restaurant De kop van Oost in Amsterdam vinden ze dat een interessante gedachte. Want zomaar het aantal tafels halveren zal niet gaan, zegt eigenaar Eshwin Boetting. "Er is een economische ondergrens. We zijn druk aan het nadenken maar het is lastig", vertelt hij. "Kan er meer ruimte tussen de tafels, kunnen we hetzelfde service-niveau bieden als we niet dichtbij mogen komen?"

Bakas denkt dat na de zogeheten intelligente lockdown net als in Azië op allerlei plekken onze temperatuur zal worden gemeten. "Voor je een festivalterrein betreedt of een restaurant ingaat zal gekeken worden of je koorts hebt. Zo ja kom je er niet in."

Plexiglas tussen de tafeltjes
Bron: EenVandaag

Lees ook

'We zullen moeten spreiden'

Bij attractiepark Toverland rijden de achtbaankarretjes dagelijks hun rondjes, ondanks dat er geen kip is. "Het is niet goed voor het materieel als ze stilstaan", vertelt directeur Jean Gelissen. Hoe moet dat straks als het pretpark weer open mag?

"We denken erover om met tijdslots te gaan werken", vertelt Gelissen. Ook zal niet iedereen meer naast elkaar komen te zitten. "We zullen moeten spreiden. Mensen die elkaar niet kennen, kunnen waarschijnlijk niet meer naast elkaar."

Toverland
Bron: EenVandaag
Hoe gaan we straks in de achtbaan?

Van 5 miljoen naar 500.000 reizigers in het openbaar vervoer

En hoe met het straks in het openbaar vervoer? "1,5 meter afstand is geen optie in het openbaar vervoer", zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-Nederland resoluut. "Voor de coronacrisis telden we 5 miljoen check-ins per dag, nu zijn dat er 500.000. Dus op dit moment lukt het misschien wel in de trein, bus, metro of tram, omdat er fors minder wordt gereisd."

Peters ziet niet voor zich dat forensen en andere reizigers hun treinreizen vooraf zullen moeten reserveren. Dat gaat tegen het karakter van het openbaar vervoer in. Wel zou het kunnen dat na de coronacrisis sowieso wat minder met het ov zal worden gereisd. "Scholen en universiteiten hebben veel meer kunnen experimenteren met digitaal onderwijs. Dus misschien nemen aantallen studenten af. Ook heeft thuiswerken een enorme vlucht genomen." Adjiedj Bakas is het daar helemaal mee eens: "Thuiswerken wordt het nieuwe normaal."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.