De landbouwuniversiteit Wageningen (WUR) wil graag meedoen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, dat in 2019 van start moet gaan. Dat zegt Eric Poot van de WUR, teamleider plantkunde bij de universiteit.

"Wij zouden daar graag een rol in spelen", vertelt de teamleider. "Ik denk ook dat het verstandig is om onderzoeksinstellingen als de onze bij het experiment te betrekken, omdat wij de teelt op een hoger plan kunnen krijgen: duurzamer, veiliger en gezonder.”

Experiment met legale wietteelt

Het experiment 'gesloten coffeeshopketen' wordt gehouden bij een tien gemeenten, die nog moeten worden geselecteerd. Die gemeenten krijgen dan een vergunning om legaal wiet te telen voor de coffeeshops.

Nu is de teelt van wiet nog illegaal, terwijl het gebruik en de verkoop van cannabis is gedoogd. De laatste decennia is de illegale teelt meer en meer het werkterrein geworden van criminele organisaties, die grof geweld niet schuwen. Met het experiment hoopt de politiek dat probleem op te lossen.

Universiteit Wageningen in de wiet

Het plantkundeteam van Eric Poot meldt zich niet voor niks. Het team doet al twee jaar onderzoek naar het telen van wiet in opdracht van een mondiaal opererend verlichtingsconcern. Zo is veel wetenschappelijke kennis van de plant opgebouwd. Het onderzoek vindt plaats in een kas op een geheim gehouden locatie. 

"We werken aan medicinale cannabis en onderzoeken de plant in een kas, waar ook zonlicht is", legt de teamleider uit. “Daarbij is het belangrijk dat de plant constante hoeveelheden THC en CBD levert (de werkzame bestanddelen van cannabis, red). We proberen het licht zo in te zetten dat we het zonlicht kunnen compenseren, zodat we met zonlicht steeds hetzelfde gehalte kunnen produceren."

Speciale vergunning van de overheid

Wageningen heeft een speciale ontheffing van de overheid voor onderzoek naar medicinale cannabis. Ze mogen de wiet telen, maar hun kennis mag niet weglekken naar het illegale circuit, zo staat in de vergunning die is verleend. Toch wordt de kennis wel gebruikt door de opdrachtgever in Canada, waar wietteelt nu legaal is.

Poot: "Ja, dat klopt, maar wat het bedrijf daarmee in het buitenland doet daar gaan wij niet over. Dat is aan het bedrijf zelf." Volgens het Openbaar Ministerie is cannabisteelt en het leveren van goederen en diensten aan de teelt in Nederland strafbaar. Maar leveren aan landen waar het legaal is, is niet strafbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.