‘It’s the most wonderfull time of the year’…. Maar niet voor iedereen. Want sommigen kunnen de regelmatig herhaalde kerstmuziek in winkels of op straat niet verdragen. En terecht, zo blijkt. Want het afspelen van kerstliedjes in een ‘herhalingsloop’ kan je mentale gezondheid schaden. 

Dat zegt psycholoog en schrijfster Linda Blair tegen Sky News. Als je in een winkel werkt die twee maanden lang dezelfde kerstmuziek in een loop afspeelt, kan dat slecht zijn voor je mentale gezondheid. Volgens haar kan de muziek ervoor zorgen dat je je op niets anders meer kunt concentreren. "Je gebruikt simpelweg al je energie om te proberen niet te horen wat je hoort."

Helaas voor de winkelmedewerkers is de kans klein dat de ketens zullen stoppen met het afspelen van de kerstkrakers. Want uit een ander onderzoek blijkt dat mensen meer geld besteden in winkels waar de stemmige kerstklanken wel worden afgespeeld (gekoppeld aan enkele specfieke geuren). Misschien alleen beter niet meer in een loop afspelen… maar meer variatie?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.