Gisteravond maakte Sjuul Paradijs bekend per direct op te stappen als hoofdredacteur bij De Telegraaf. Volgens het officiële persbericht zijn beide partijen 'met elkaar overeengekomen' dat het beter zou zijn als Paradijs de organisatie verliet. 

Volgens insiders is het echter helemaal niet in overleg gegaan, rommelde het al maanden bij De Telegraaf en is het nu uiteindelijk gewoon geklapt.

Binnen De Telegraaf is namelijk al een lange tijd een strijd gaande tussen directie en redactie. Gezegd wordt dat een aandeelhouder De Telegraaf van de beurs wil halen, de verschillende delen wil splitsen en dan verkopen. Dat zou de macht van de hoofdredactie aanzienlijk inkrimpen, iets waar Sjuul Paradijs het absoluut niet mee eens was. Paradijs werd hier eerder bijna unaniem in gesteund door de redactie, maar toen bleek dat het redactiestatuut de redactie niet in staat stelde de plannen van de directie tegen te houden, werd de redactie in verlegenheid gebracht.

Thomas Lepeltak, oud-Telegraaf-journalist, stemde als enige op de redactie tegen dat redactiestatuut. ,,De redactie had met dat statuut helemaal niets te vertellen," stelt hij vanavond in EenVandaag. Daarnaast spreken we met Marianne Zwagerman, een van de oud-directeuren van de Telegraaf Media Groep (TMG), volgens haar was het vertrek van Paradijs weken geleden al beklonken. 

Eind 2014 sprak EenVandaag met Sjuul Paradijs, onder andere over de overgang naar tabloid-formaat van de krant. Kijk het interview hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.