De Tweede Kamer wil opheldering over de omstreden sponsordeal tussen Arsenal en Rwanda. Op de voetbalshirts van de Londense voetbalclub prijkt de komende drie jaar het logo van ‘Visit Rwanda’ op de linkermouw. Deze marketingstrategie om het toerisme in Rwanda te stimuleren zet kwaad bloed bij politici omdat Nederland het Afrikaanse land subsidieert om armoede te bestrijden. 

Een marketingstunt van 34 miljoen euro

Het logo is een primeur voor Arsenal: nooit eerder werd er een sponsordeal exclusief voor de mouwen van het voetbalshirt gesloten. Rwanda heeft dan ook diep in de buidel getast. De Afrikaanse krant The East African schat de marketingdeal op 30 miljoen pond, wat neerkomt op 34 miljoen euro. 

Armoedebestrijding?

Rwanda staat op de negentiende plaats in de lijst van de armste landen ter wereld en is voor een groot deel afhankelijk van ontwikkelingshulp. Ook Nederland steunt het land. De sponsordeal leidt daarom tot verontwaardiging bij Nederlandse politici. Zij vragen zich af of Nederland meebetaalt aan de sponsoring van Arsenal. Bente Becker (VVD) heeft samen met het CDA en ChristenUnie Kamervragen gesteld.

Tot grote woede van de Rwandese minister Olivier Nduhungirehe die zegt dat Rwanda de inkomsten van de Nationale Parken gebruikt om investering en toerisme te promoten. Ook zegt hij dat Rwanda inzet op financiële onafhankelijkheid.

Volgens de minister heeft Nederland geen recht om opheldering te vragen over de financiële transactie omdat dit helemaal los staat van de geldstromen voor ontwikkelingshulp. Hij noemt de Nederlandse politieke partijen arrogant en beticht ze van een ‘neo-koloniale mindset’.

Kagame: groot fan van Arsenal

Dat Rwanda van alle voetbalclubs juist met Arsenal in zee gaat komt niet helemaal uit de lucht vallen. De president van Rwanda, Paul Kagame, is uitgesproken fan van ‘The Gunners’. 

Kagame is nu al 18 jaar president van Rwanda. In 2017 won hij 98% van de stemmen, met deze overwinning verzekerde hij zichzelf van een derde termijn. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.