Wat er vandaag vooral besproken werd op sociale media? Wellicht niet zo verrassend, maar: paastradities. Alleen was vandag het weer niet goed genoeg om een dagje naar het strand te gaan, dus was meubelgigant IKEA vanmorgen al gauw trending. Maar niet alleen daar was het druk. 

In Amsterdam werd namelijk zelfs gewaarschuwd voor een 'paaschaos'. Daarom werd er een 'rijenradar' ingezet, zodat je vooraf kon zien hoe lang de wachttijd is bij allerlei bezienswaardigheden, zoals het Anne Frank Huis. Al heeft de rijenrader daar afgelopen weekend niet echt geholpen: er stond een rij van drie uur. 

Ook op andere plekken in Nederland was het druk. De Keukenhof en Madurodam zijn traditionele hotspots op dit soort dagen. De Keukenhof meldt bijvoorbeeld dat ze 150.000 bezoekers hebben gehad dit paasweekend.  

Paasvuren en andere tradities

En zo zijn er nog veel meer tradities, zoals de paasvuren, of Vlöggeln, waar ze in Ootmarsum aan doen. Maar toch steekt een traditite erbovenuit: het bezoeken van een meubelboulevard.

Waar komt deze traditie vandaan? In dit artikel van NRC staat dat de eerste echte meubelboulevard stamt uit 1981. Maar in allerlei advertenties uit de jaren zestig kom je ook al soortgelijke locaties tegen. De jacht naar meubels tijdens Pasen bestaat dus al decennia. Ik vroeg aan massapsycholoog Hans van de Sande waar dat vandaan komt.

“Men heeft in deze tijd van het jaar behoefte aan wat nieuws. Een nieuwe lente, een nieuw geluid", zegt Van de Sande. Dat heeft een historische achtergrond, aldus de massapsycholoog. “Had je vroeger een kolenkachel, dan is je hele huis vies na de winter. Dan moest je dat schoonmaken. En dan zage mensen pas in wat voor odnerkomen ze leefden. Dan zei moeder: we moeten een nieuwe bank hebben. Maar wanneer? De man werkt de hele week, en moet ’s zaterdags voetballen. Tweede Paasdag is dus een ideale dag om naar een meubelboulevard te gaan.”