Maar weinig dingen kunnen zo opluchten als een harde nies terwijl je er op zat te wachten. Maar soms komt een nies niet zo gelegen, bijvoorbeeld omdat je midden in een klassiek concert zit. Toch is het dan niet goed om je nies in te houden. Sterker nog, je nies inhouden kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid! Daar waarschuwen Britse artsen voor in het blad BMJ Case Reports.

Ze beschrijven, in de New York Post, het verhaal van een man die zijn nies inhield door neus en mond dicht te houden. Hij meldde zich in een ziekenhuis omdat hij moeilijk kon slikken en een opgezwollen hals had. Uiteindelijk verloor hij zelfs zijn stem en moest hij een week in het ziekenhuis blijven.

Een arts van de University Hospital Lewisham in Londen legt het gevaar van het inhouden van een nies uit. "Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur. Als je die druk tegenhoudt kan dat voor ernstige schade zorgen, en kan je eindeligen als een Michelin-mannetje met allemaal lucht in je lijf."

De behandelend artsen van de bewuste man hoorden gekraak in de nek, tot aan zijn ribbenkast, een teken dat er luchtbubbels in zijn borstkas terecht waren gekomen. Ze lieten hem in het ziekenhuis blijven, en met sondevoeding en antibiotica kwam hij er weer bovenop. “Het beste wat je kunt doen, alhoewel het sociaal misschien niet geaccepteerd is, is je nies er heel hard uit te laten komen”, zegt de arts.