Goed nieuws: de koopkracht stijgt volgens uitgelekte cijfers uit de miljoenennota. Helaas merken burgers daar waarschijnlijk weinig van, want alle prijzen stijgen net zo hard mee. De waarheid is dat we sinds 1977 eigenlijk nauwelijks in welvaart zijn gegroeid.

We staan qua welvaart eigenlijk al veertig jaar stil. Hoe dat kan, valt vooral op als je een boodschappenlijstje met aardappelen, eieren en kaas maakt. Zulke producten zijn veel duurder geworden de afgelopen decennia. Onze lonen zijn wel toegenomen, maar dus niet zo snel als de prijzen van dingen waaraan we ons loon willen uitgeven.

Lees ook:

Toch hebben Nederlanders ook meer luxe, vooral in de vorm van technologie. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, een laptop, of in ieder geval een internetverbinding. Eind jaren ’70 had nog slechts 60% van de huizen centrale verwarming, terwijl we nu eigenlijk niet meer zonder kunnen. Maar al die apparaten en luxevoorzieningen kosten ons ook weer geld. Daardoor houden we aan het einde van de streep eigenlijk niks extra’s over. 

Waarom staakt Nederland?

Burgers merken weinig van economische groei

Bijna 60% van de leden van het EenVandaag Opiniepanel zegt niks te merken van de economische groei van de afgelopen jaren.

Lees ook:

Mensen reageren op sociale media dan ook kritisch op het nieuws over de koopkrachtcijfers. Een vrouw schrijft bijvoorbeeld: “Daar kunnen we dan mooi die duurdere zorgverzekering en duurdere energie van betalen.” En een man klaagt: “Mijn loonstrookje verandert niet maar ik moet wel meer BTW en zorgpremie betalen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.